Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Afbouw - Nieuws

CAO Afbouw: langzaam vooruit

Binnen de CAO Afbouw kan ik u melden dat we heel langzaam aan stapjes gaan maken. We zijn nog lang niet bij een akkoord, maar partijen naderen elkaar heel voorzichtig. Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Maar er zijn wel een aantal zaken te noemen waar we stappen in maken.

Duurzame inzetbaarheid
Betrokken partijen zien in dat iedereen in de toekomst langer moet werken. En wij willen iedereen gezond aan de eindstreep hebben. Werkgevers hebben daarom hun voorstellen tot het afschaffen van (een groot deel) van de seniorendagen en de ATV-dagen laten vallen en ingebracht in deze werkgroep. Bonden hebben vervolgens de bereidheid getoond om met dit ingebrachte na te denken hoe we alles kunnen gebruiken, waardoor werkend Nederland gezond de eindstreep haalt terwijl die straks twee jaar verder weg ligt!

Flex en ZZP
Werkgevers zijn bereid met ons na te denken hoe we de doorgeschoten inzet van flex en ZZP-ers tegen bodemprijzen in kunnen perken. Daarover hebben we ook nog niet echt een oplossing, maar partijen zijn hierover in gesprek met elkaar. Op zich is dat een goed teken. Want, laten we eerlijk zijn, als de ontwikkelingen zo doorgaan, ziet het er slecht voor ons uit!

Heikele punten
Verder zijn er nog een aantal zaken waarop geen vooruitgang is geboekt, maar die de NOA graag wil. Zaken die CNV Vakmensen echt niet kan waarderen. Lager loon bij ziekte vanaf dag één is zo’n voorbeeld. Lagere jeugdlonen en geen loonsverhoging zijn nog voorbeelden.

U ziet het
U ziet het, er is nog genoeg te bespreken en partijen zijn nog ver van elkaar verwijderd. Maar de gesprekken verlopen in harmonie en er wordt constructief met elkaar van gedachten gewisseld. Dit geeft nog steeds hoop voor de toekomst. Ik hou u op de hoogte, dat mag u mij overigens ook doen.

Roel van Dijk
Bestuurder
r.vandijk@cnvvakmensen.nl
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid