Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Steen en glas - Nieuws

Kalkzandsteen- en Cellenbetonindustrie cao

Wij zijn geen centimeter opgeschoten!

Op 30 maart en 31 maart hebben wij als vakorganisaties ons gemeld voor vierde en vijfde ronde  cao-onderhandelingen. Het zouden onderhandelingen moeten zijn waarbij waardering voor werknemers niet alleen met de mond beleden wordt.

Werknemers in de sector Kalkzandsteen- en Cellenbetonindustrie hebben in een tijd van crisis een pas op de plaats geaccepteerd maar na jaren op de nul lijn mag er best wat beweging komen van werkgevers kant. Dat zie je in vele sectoren ook tot uiting komen. Neem als voorbeeld de bouw, beton, de metaal enzovoort.

Op 23 maart hebben wij je een nieuwsbrief gestuurd. Wij hebben inhoudelijk aan deze nieuwsbrief niets toe te voegen. Wat wel gemeld kan worden is dat de werkgevers nu een anders uitziende contouren van een voorstel op tafel hebben gelegd. Pas wanneer wij toezeggen dat aan jullie niet negatief te zullen voorleggen willen zij erover nadenken om een voorstel te doen.

De contouren zijn een herhaling van zetten, namelijk alle ontziemaatregelen (onder andere ouderen dagen, verplichting tot overwerken na 55) moeten uit de cao zonder enige compensatie voor het structureel schrappen uit de cao. Immers volgens de werkgevers, wat je niet hebt kun je ook niet missen. Waar zit de ruimte dan voor verder overleg? Die is gelegen in het feit dat wij mogen meepraten over hoe de overgangsbepaling eruit ziet voor de huidige populatie.

Wij vinden dat deze gang van zaken geen recht doen aan de inzet van jullie. Kennelijk denken de werkgevers dat begrip hebben voor de moeilijke periode die achter ons ligt hetzelfde betekent als dat werknemers uitgekleed kunnen worden.

Hoe nu verder? Wij hebben stellig de indruk dat de werkgevers niet meer gaan bewegen en dus is de vraag, gaan we toegeven? Of gaan wij zelf de regie in handen nemen? Wat de onderhandelingsdelegatie van CNV en FNV betreft doen we het laatste.

Wij hebben de werkgevers aangegeven met onze kaderleden in overleg te treden over de ontstane situatie. Inmiddels zijn de kaderleden uitgenodigd voor overleg op donderdag 7 april aanstaande. Wij zullen de impasse waarin wij verzeild zijn geraakt met de kaderleden bespreken en ook wat wij gaan doen.

Oproep: Indien je ook mee wilt praten over jouw arbeidsvoorwaarden dan kun je je opgeven als kaderlid. Meldt dat aan ondergetekende en het zou mooi zijn als je er al de 7de erbij kan zijn. Vele handen maken licht werk. Willen wij zelf de regierol gaan vervullen dan hebben wij meer kaderleden nodig.

Mede namens Henk Mink en Fred Stoffer

Willem Timmer
Bestuurder
M: 06 - 12345678
E: w.timmer@cnvvakmensen.nl

16-1270/WT/rd