Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Steen en glas - Nieuws

Akkoord over sociaal plan Sas Glas

CNV Vakmensen heeft vandaag een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de werknemers van de Zeeuwse glasfabriek Sas Glas. De werknemers hebben ermee ingestemd.

De producent van vlakglas staakt de productie per 1 juli. Alle 89 werknemers raken daarbij hun baan kwijt. "De onderhandelingen over een sociaal plan liepen aanvankelijk spaak, maar vandaag is het toch gelukt om een akkoord te bereiken. Ik ben er tevreden over", zegt CNV-onderhandelaar Gerard van Cuijk.

Dienstjaren uitzendkrachten

In het sociaal plan is afgesproken dat de dienstjaren die werknemers als uitzendkracht in de glasfabriek hebben gewerkt, ook meetellen voor het vaststellen van de ontslagvergoeding. Van Cuijk: "Veel werknemers hebben hier jarenlang als uitzendkracht gewerkt. Het zou onredelijk zijn als daar geen rekening mee wordt gehouden. Daar hebben we de directie vandaag van kunnen overtuigen. Het is geen peanuts, want het betekent dat werknemers er soms vijf tot zelfs tien dienstjaren bij krijgen." Een ander struikelblok was de ontslagvergoeding. Die is ruim een derde hoger geworden dan het eerdere eindbod van de directie.

Nieuw werk

De grootste uitdaging voor de mensen is nu om in korte tijd weer nieuw werk te vinden. "Dat zal niet meevallen, want de banen liggen hier niet voor het oprapen", zegt Van Cuijk. "In het sociaal plan is vastgelegd dat een outplacementbureau de mensen het komende half jaar gaat begeleiden. De directie spant zich er ook voor in dat werknemers hun ervaring kunnen omzetten in een ervaringscertificaat. Daarmee staan ze sterker bij sollicitaties."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid