Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Owens Illinois - Nieuws

De WW is weer gerepareerd

Als je je baan kwijtraakt of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om de WW en WGA.

De vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW en WGA in cao’s wordt gerepareerd zodat de medewerkers hun inkomenszekerheid behouden bij ziekte of werkloosheid.

In jullie huidige cao van O-I hebben we in principe al afgesproken dat we de WW en WGA voor de medewerkers repareren. Nu is er meer bekend is over de uitvoering, daarom vragen we de leden om definitief te stemmen over de reparatie van de WW en WGA.

Wat houdt die reparatie precies in?
Een voorbeeld: 10 maanden langer WW als je het nodig hebt
Stel: je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige en eerdere werkgevers in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen ander werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW. Nu krijg je nog maar 20 maanden WW en beland je sneller in de bijstand. Dankzij de reparatie in de cao behoud je je oude recht.

Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie van de WW. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Meer inkomenszekerheid regel je samen in een nieuwe, grote cao
Om te repareren kan O-I  aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren en bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Als veel bedrijven meedoen, blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW.

Lees meer over de WW-reparatie op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/ww-uitkering/reparatie-ww-rechten daar vind je ook een video waarin alles op een zeer duidelijke manier wordt uitgelegd. In bijgevoegde nieuwsbrief/flyer tref je meer tekst en uitleg over de reparatie.

Stem voor behoud van inkomenszekerheid in moeilijke tijden
CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: OWI-63311803. Je kunt tot 1 december stemmen.

Ontvang je deze brief per post, dan kan je de enquête vinden via de volgende link: https://q.mwm2.nl/j1tuEvUNG0inhX1VWiZv3Q. Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen.

Agostino Di Giacomo Russo
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 47 82 68 75
E: a.digiacomorusso@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid