Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kalkzandsteen - Nieuws

Sociaal plan Calduran levert bonus op

De leden van CNV Vakmensen hebben vandaag in meerderheid ingestemd met een sociaal plan bij kalkzandsteenfabriek Calduran. "Het is beter dan wat er eerst lag", zegt onderhandelaar Willem Timmer van CNV Vakmensen. "Hier kunnen we goed mee leven. Al blijft het natuurlijk triest dat er bij Calduran opnieuw een grote groep werknemers op straat komt staan."

Calduran is de werknemers tegemoetgekomen, nadat een eerder aanbod voor een sociaal plan massaal was afgewezen. Aanleiding voor het sociaal plan is een reorganisatie, waarbij 35 van de in totaal 260 werknemers hun baan kwijtraken. De ontslagen vallen in alledrie de vestigingen: Harderwijk (13, waarvan 6 op het hoofdkantoor), Hoogersmilde (13) en Kloosterhaar (9).

Vernieuwende afspraak: bonus voor nieuwe werkgever

In het nieuwe sociaal plan krijgen de werknemers een betere vertrekvergoeding mee, maar Timmer is vooral ingenomen met een andere vernieuwende afspraak. "Calduran geeft een bonus aan werkgevers die een ontslagen Calduran-werknemer in dienst nemen. Die bonus is afhankelijk van je leeftijd. Voor werknemers tussen de 40 en 50 jaar is de bonus 2.000 euro, voor 50-plussers gaat het om 4.000 euro. Eigenlijk krijg je als werknemer bij je sollicitatiegesprek dus een zak geld mee voor je nieuwe werkgever. Dat is prettig solliciteren."

Scholing

Voor werknemers die jonger zijn dan 40 jaar, is een goede afspraak over scholing gemaakt. Zij krijgen - naast het outplacementbedrag van 500 euro dat voor elke werknemer beschikbaar is - nog een budget van 3.000 euro om scholing te kunnen volgen. "Daar kunnen ze tot een jaar na de ontslagdatum aanspraak op maken, ook als ze inmiddels weer een nieuwe baan hebben."

Spannende week

Komende week krijgen de werknemers te horen wie bij de reorganisatie boventallig wordt. Timmer: "De aantallen zijn al wel bekend, de namen nog niet. Het wordt voor hen een spannende week. Eindelijk komt er duidelijkheid, na maanden van onzekerheid."  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid