Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao ENCI - Nieuws

ENCI cao 2014 onderhandelingen van start

"Herstel cao" voor één jaar

Het jaar 2013 en ENCI herinneren veel collega’s aan de vervelende periode van de reorganisatie in het begin van het jaar. In 2014 verwachten veel toonaangevende economen een omslag naar een beter draaiende economie, vandaar dat ik de benaming “herstel-cao” gebruik en een cao-periode van één jaar bij CNV Vakmensen de voorkeur heeft.

In overeenstemming met het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV (zie www.cnv.nl “arbeidsvoorwaardennota CNV 2014”) en na raadpleging van de BLG, worden onder andere de navolgende voorstellen aan de werkgever door CNV Vakmensen gedaan.
Zo stellen wij:

  • een loonsverhoging van 2,75 % (structureel) bij een éénjarige cao afspraak
  • in het cao-jaar een medewerkers-tevredenheids-onderzoek houden om de gevolgen van de reorganisatie te onderzoeken (verhoging werkdruk meten en verzwaring functies toetsen)
  • verbetering van de reiskostenvergoeding (woon/werkverkeer) – huidige km-vergoeding verhogen naar 19 cent per km en tevens uitbetaling van alle kilometers (geen drempel). Indien de werkgever niet bereid is om de reiskostenregeling te verbeteren, zullen wij in ieder geval vragen om de niet benutte ruimte fiscaal te faciliteren (niet gebruikte km-vergoeding tot 0,19 € per km) d.w.z. bruto/netto te verrekenen.

Levensfasebewust personeelsbeleid is een onderwerp dat juist nu de aandacht krijgt door de studie die plaatsvindt onder andere op initiatief van CNV Vakmensen (zie onze cao-voorstellen van voorgaande jaren). De werkgroep is thans van start gegaan (zie personeelvoorlichting nr. 2014/008) en de externe onderzoekers (ITS en bureau Wintkracht) zijn bekend. Een algemene informatiebijeenkomst over duurzame inzetbaarheid en ontziemaatregelen in cao’s wordt georganiseerd vanuit CNV Vakmensen om je wegwijs te maken over dit onderwerp. In februari ontvang je een uitnodiging om deze informatiebijeenkomst te bezoeken. De komende maanden zijn enkele cao overlegvergaderingen. Over de vorderingen ontvang je nadere informatie.

Ik verzoek je om de volgende korte enquête in te vullen en aan mij terug te mailen OF per post (CNV Vakmensen – Rijksweg Zuid 1 E - 6161BE - Geleen) te retourneren.

1. Wat vind jij de belangrijkste keuze voor de cao onderhandelingen?
A een reële (fatsoenlijke) loonsverhoging 2,75 % bij een éénjarige cao
B iets mindere loonvraag maar wel met een werkgelegenheidsgarantie (op papier voor 2 jaar) Opmerking: gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd lijkt mij de vraag om werkgelegenheidsgarantie niet opportuun. Het feit dat een van de fabrieken dicht gaan, zal meer druk leggen bij andere aan het concern verbonden locaties binnen BeNe.
2. Wat vind jij een goede termijn (duur) voor het afspreken van de cao ENCI?
A 1-jarige cao
B 2-jarige cao
C 3-jarige cao

3. (Stel) Jij bent 57 jaar of ouder EN je krijgt aanbod van de ENCI om:
- 80 % te werken (30 uur per week zonder ADV)
- 90 % loon te ontvangen, en daarbij
- 100 % pensioenopbouw krijgt (eventueel 10 % opbouw in persoonlijke afzonderlijke polis), dan zou ik daar:
A JA
B NEE
op antwoorden!

Mocht je nog vragen of suggesties hebben voor het aanstaande cao-overleg, mail deze dan naar: r.jongen@cnvvakmensen.nl

René Jongen
bestuurder CNV Vakmensen
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid