Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Betonproductenindustrie - Nieuws

Nieuwe pensioenregeling betonindustrie

Cao-partijen zijn door het pensioenfondsbestuur ingelicht over de financiële positie met betrekking tot de optrekregeling.

De optrekregeling is een regeling die geldt voor een deel van de werknemers in de sector die zowel op 30 juni 2004 als op 1 juli 2004 al werknemer waren en deelnamen aan onze pensioenregeling en dit blijven tot en met 31 december 2020. Deze groep van werknemers krijgt extra pensioenrechten toegekend, op moment van pensionering en of na 2020.

Premie onvoldoende

Voor de regeling wordt 5,7% premie geheven die volledig voor rekening van de werkgevers is. Nu blijkt dat de premie van 5,7% onvoldoende is om de toezegging gestand te doen, zoals bij het begin van de regeling is geformuleerd. Hierover hebben cao-partijen overleg gevoerd en uit deze besprekingen is een resultaat uitgerold die beide partijen, een goed verdedigbaar resultaat vinden.

Verbetering van de basis

De ontstane situatie is aangegrepen om de middelen die tijdelijk tot 2021 in de regeling gestopt worden door de werkgevers structureel in te zetten voor verbetering van de basis pensioenregeling, waardoor de middelen die tijdelijk en voor een steeds kleiner wordende groep, structureel en voor de hele sector ingezet worden. Partijen erkennen de bijzondere situatie van werknemers die niet ver verwijderd zijn van hun AOW-gerechtigde leeftijd. Om die reden is in de keuzes die gemaakt zijn aangegeven dat de groep geboren voor 1954, ontzien wordt. Deze groep heeft onvoldoende tijd om een eventuele korting in te lopen.

Meer pensioenopbouw

Door de inzet van de premie voor verbetering van de basisregeling gaan de werknemers meer pensioen opbouwen. Cao-partijen hebben gezocht naar een opzet waarbij zoveel als mogelijk rekening is/wordt gehouden met een evenwichtige belangenafweging. Zoals u uit de uitgeschreven notitie kunt opmaken, is gekozen voor een systematiek waarbij zoveel als mogelijk de kortingspercentage vermindert met de opbouwverbeteringen in de nieuwe basisregeling.

Informatiesessies

In het bestand onder 'Downloads' rechts op deze pagina vind je de uitgeschreven tekst aan van het onderhandelingsresultaat. Wij snappen dat pensioen niet een makkelijk onderwerp is, om die reden houden wij ook informatiesessies om hierover tekst en uitleg te geven over het resultaat.

De informatiesessies vinden plaats op:
  • Dinsdag 15 november om 19.00 uur, CNV hoofkantoor, Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
  • Maandag 21 november om 19.00 uur, vd Valk, Nieuwleusenerdijk 1, 8028 PH Zwolle
  • Dinsdag 22 november om 19.00 uur, Regiokantoor FNV Weert, Schepenlaan 6, 6002 EE Weert

Je moet je hiervoor wel aanmelden
. Dit kan door een mail te sturen naar secretariaatcollectief@cnvvakmensen.nl of telefonisch op nummer 030 751 1570.

Je kunt tot uiterlijk 23 november jouw stem uitbrengen via deze link.

Willem Timmer, Bestuurder
Arend van de Burg, kaderlid
Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen

Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid