Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Betonproductenindustrie - Nieuws

Nabestaandenpensioen betonmortel zelf aanvullen

Vanaf 1 januari 2013 bouwt een werknemer in de betonmortel zijn of haar ouderdomspensioen op in het pensioenfonds bpfBOUW. Dat geldt dus ook voor het nabestaandenpensioen. Hoe kan jij dit eventuele tekort aanvullen? Het tot nu toe opgebouwde nabestaandenpensioen staat op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat in 2012 naar alle werknemers is gestuurd. Dat bedrag zal niet veel veranderen vanwege de overstap naar bpfBOUW.  Een nadeel van de overstap is dat de rechten die voortaan nog opgebouwd kunnen worden minder zijn dan in het oude mortelfonds. Hoe je daarop actie kunt ondernemen, lees je in dit bericht.

Zelf gat dichten
Voor de maanden januari en februari van 2013 is nog een tijdelijke dekking afgesproken voor eventuele overlijdensgevallen. Vanaf maart 2013 is het aan de werknemer zelf om het gat te dichten. Het verstandigst is om dat als bedrijf op te pakken voor het hele personeel. Voor iedereen in één keer of als keuze per werknemer. Daar gaat de werkgever over; niets is verplicht. Als de werkgever geen rol wil hebben dan kan een individuele werknemer zich rechtstreeks wenden tot een verzekeraar.

Contract met verzekeraar
Via de werkgeversorganisatie VOBN is een contract met verzekeraar Elips gesloten, met instemming van de vakbonden. Het is een zogeheten ‘mantelcontract’. De voorwaarden zijn gecheckt en goed bevonden, dat is het voordeel. De polis wordt rechtstreeks met het bedrijf of werknemer afgesloten. Iedereen is vrij om niet mee te doen of om zich ergens anders te verzekeren.

De polis Wie geen partner heeft, heeft geen belangstelling voor een aanvullende nabestaandenpolis. Het zijn vooral de werknemers die aan het begin of middenin hun loopbaan zijn die even moeten stilstaan bij de vraag wat de financiële positie is van hun partner als zij zelf te vroeg overlijden. Het inkomen van de partner zelf is er dan misschien; misschien is er een overlijdensrisicoverzekering in het kader van de hypotheek; mogelijk loopt al een ANW-verzekering, enzovoorts. En er is ook wat er al op het Uniform Pensioenoverzicht staat. Probeer enige inschatting te maken van het totaal en beslis of een aanvulling interessant is voor de prijs die gevraagd wordt. In het mantelcontract wordt nu iedereen geaccepteerd. Er wordt geen gezondheidsverklaring gevraagd, zolang het bij het niveau van nabestaandenpensioen blijft dat iemand vorig jaar had (in pensioenfonds Mortel)! Minder màg zonder een gezondheidsverklaring, méér alleen met toestemming. De verzekering is alleen voor werknemers die in dienst zijn en kan duren tot het overlijden of tot het 65e jaar van de partner. Een uitkering die eenmaal is ingegaan is een levenslange uitkering. De polis gaat het bedrijf voor 3 jaar aan maar een werknemer kan tussentijds gewoon stoppen.

De prijs
Elke verzekeraar hanteert andere premies. Het mantelcontract met Elips is de premie afhankelijk van de leeftijd van de werknemer en de partner. Om een idee te geven voor een stel waarbij de partner 2 jaar jonger is dan de werknemer zijn hier enkele voorbeelden:

(afgerond in hele euro’s)

Aanvulling van elk jaar €2500,-

Leeftijd van de werknemer (man):

Premie per jaar

25 jaar

€33

35 jaar

€56

45 jaar

€132

55 jaar

€364

Als er een jaarlijkse indexatie van 2% wordt gewenst

25 jaar

€58

35 jaar

€91

45 jaar

€200

55 jaar

€509

De werkgever betaalt vooraf de jaarpremie en houdt de premie daarna in op het loon. Het voordeel is dat het de loonheffing op de loonstrook dan vermindert en van de premie ruwweg maar 2/3 echt betaald wordt. Het nadeel is dat de nabestaande over de uitkering de normale inkomstenbelasting betaalt. Als de polis niet via de werkgever wordt afgesloten, dan is er geen belastingvoordeel bij het premie betalen maar dan hoeft ook geen belasting te worden betaald als er uitgekeerd moet worden. In plaats van €2500,- kan je ook een hogere aanvulling kiezen: €5000,- of €7500,- of €10000,- . De premie wordt dan ongeveer 2 keer, 3 keer of 4 keer zo hoog.

Welk verzekerd bedrag ?
Bovenstaande tabel geeft een indruk over hoe hoog de premie is. Het is voor iedereen anders. Het bedrag van €2500,- per jaar staat voor ruim €200,- per maand. Dat valt in zijn algemeenheid binnen de grenzen van de belastingdienst. Als je een hoger bedrag kiest dan is het beter om ergens advies in te winnen. Vlak na de zomer ontvangt elke werknemer het pensioenoverzicht met de stand van het nabestaandenpensioen bij bpfBOUW. Dan is in beginsel, zonder gezondheidsverklaring, nog één keer een verhoging mogelijk in overleg met de verzekeraar Elips.

Meer informatie?
Voor meer informatie kan je naar CNV Info bellen: 030 - 7511007 (lokaal tarief). Van maandag t/m vrijdag zijn we bereikbaar van 8.00 uur tot 18.00 uur.
Of stuur een e-mail via het formulier op www.cnvvakmensen.nl/contact

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid