Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AGC Glass - Nieuws

Werknemers glasfabriek zetten staking door

De werknemers van glasfabriek AGC Westland volharden in hun acties voor een goed sociaal plan. Morgen gaat de staking de vierde dag in. Met een bus gaat een grote delegatie naar het hoofdkantoor in Ottignies-Louvain-la-Neuve (dichtbij Brussel), om daar een petitie aan te bieden.

Collega’s vanuit de vestiging in Goor sluiten zich bij de actie aan en gaan ook mee naar Brussel. “Als de directie van AGC niet naar ons toe komt, dan komen wij wel naar hen toe”, meldt Robbim Heins, bestuurder van CNV Vakmensen.

Staking in Maasdijk

De werknemers van AGC Westland (glasfabriek in Maasdijk) zijn sinds vorige week donderdag in staking. Zij eisen een goed sociaal plan voor de bijna honderd productiemedewerkers die eind dit jaar hun baan kwijtraken. Gesprekken over een sociaal plan zijn gestrand, zegt Heins. “De directie wil een sociaal plan afsluiten louter op basis van de transitievergoeding. Dat is volstrekt onder de maat en in geen verhouding tot eerdere sociaal plannen die in het bedrijf zijn afgesproken. De mensen voelen zich in de kou gezet door de directie en zijn ontzettend boos. Dat maakt dat er een groot draagvlak is voor acties.”

Collega’s in Goor

Collega’s van AGC Nederland (met een vestiging in Goor) hebben op ditzelfde moment te maken met een ingrijpende reorganisatie. Van de bijna 190 banen bij AGC Nederland verdwijnen zo’n 50 tot 60 banen. Wie zijn baan houdt en wie mag blijven, is onduidelijk. “Wat wél duidelijk is, is dat de directie hier hetzelfde eindbod voor een sociaal plan op tafel legt”, zegt CNV-bestuurder Erik Maas. “De werknemers hebben dan ook veel sympathie voor de actie van hun collega’s in Maasdijk. Een groep van tien tot vijftien van hen gaat morgen mee naar Brussel.”

Stevig sociaal plan

CNV Vakmensen wil een stevig sociaal plan, met een fatsoenlijke ontslagvergoeding (op basis van de kantonrechtersformule). Heins: “We nemen geen genoegen met het minimale, de transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen goede begeleiding krijgen bij het vinden van een nieuwe baan.”

Naar het hoofdkantoor

Dinsdag rond 8.30 uur vertrekken de werknemers met een bus naar het hoofdkantoor van AGC Europe in Ottignies-Louvain-la-Neuve. Onderweg, in Hardinxveld-Giessendam, sluiten de collega’s uit Goor zich bij de actievoerders aan. Bij het hoofdkantoor spreekt Heins de directie toe en bieden de werknemers een petitie aan.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid