Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AGC Glass - Nieuws

Werknemers AGC Westland volharden in acties

De werknemers van AGC Westland in Maasdijk, die al sinds 24 september in staking zijn, zetten ook volgende week hun acties door. "De mensen voelen zich onredelijk behandeld en staan voor hun zaak", zegt Robbim Heins van CNV Vakmensen. "Ik merk steeds meer vastberadenheid."

De glasfabriek in Maasdijk gaat eind dit jaar vrijwel geheel dicht. Bijna 100 productiewerknemers verliezen daarbij hun baan. De actievoerende werknemers eisen een goed sociaal plan. Eerdere gesprekken daarover zijn mislukt, zegt Heins. “De directie wil een sociaal plan afsluiten louter op basis van de transitievergoeding. Dat is volstrekt onder de maat en in geen verhouding tot eerdere sociaal plannen die in het bedrijf zijn afgesproken. De mensen voelen zich in de kou gezet door de directie en zijn ontzettend boos. Dat maakt dat er een groot draagvlak is voor acties.”

Directie geeft niet thuis

De directie geeft echter niet thuis. Ook een bezoek aan het hoofdkantoor in België heeft niets opgeleverd. "De situatie is nu aan het verharden", zegt Heins. "Op het bedrijf zijn we inmiddels niet meer welkom om stakers te registreren. De directie dreigt ermee dat het salaris van de actievoerders later zal worden betaald en verwijt hen bovendien dat ze dingen kapot zouden maken of werkwillige collega's zouden intimideren. Daar is totaal geen sprake van. De werknemers voeren juist op een waardige en respectvolle manier actie."

Stevig sociaal plan

CNV Vakmensen wil een stevig sociaal plan, met een fatsoenlijke ontslagvergoeding (op basis van de kantonrechtersformule). Heins: “We nemen geen genoegen met het minimale, de transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen goede begeleiding krijgen bij het vinden van een nieuwe baan.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid