Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AGC Glass - Nieuws

Nu ook ultimatum aan AGC Nederland

Het conflict over een sociaal plan voor glasfabrieken van AGC breidt zich uit. Werknemers van AGC Westland zijn al sinds vorige week donderdag in staking. CNV Vakmensen heeft vandaag ook een ultimatum gesteld aan AGC Nederland, waar een grote reorganisatie dreigt.

“De spanning in het bedrijf loopt op”, merken CNV-bestuurders Robbim Heins en Erik Maas. “Het ultimatum voor AGC Nederland loopt vrijdagavond af. Als de directie niet aan onze eisen tegemoetkomt, komen ook daar de werknemers in actie. AGC heeft duidelijk een probleem.”

Twee bv's

AGC Westland en AGC Nederland zijn afzonderlijke bv’s, die onderdeel zijn van AGC Europe (met een hoofdkantoor in België). Bij AGC Westland, met een vestiging in Maasdijk, raken eind dit jaar bijna honderd werknemers in de productie hun baan kwijt. Bij AGC Nederland, met name bij de vestiging in Goor, dreigt tegelijkertijd een grote reorganisatie. Daarbij gaan 50 tot 60 van de in totaal bijna 190 banen verloren.

Onderhandelingen mislukt

Onderhandelingen over een sociaal plan zijn in beide gevallen mislukt. De directie biedt een ontslagvergoeding die niet meer is dan de transitievergoeding. “Volstrekt onder de maat en in geen verhouding tot eerdere sociaal plannen die in het bedrijf zijn afgesproken”, zegt Heins. “De werknemers voelen zich in de kou gezet. Ze zijn trots op hun bedrijf en hebben zich er keihard voor ingezet, vaak tientallen jaren. Het is erg genoeg dat ze nu hun baan kwijtraken, maar ze willen op z’n minst op een waardige manier en met een goed sociaal plan afscheid nemen.”

Kille ontvangst

Een bezoek gisteren aan het hoofdkantoor in Ottignies-Louvain-la-Neuve (dichtbij Brussel) heeft de werknemers alleen maar meer vastberaden gemaakt, zegt Heins. “Het was een kille ontvangst, we kwamen niet verder dan de slagboom. De directie stond daar met lege handen; ze hadden geen enkel inhoudelijk antwoord op de vragen van werknemers. De directie heeft hiermee een kolossale kans gemist om weer met de werknemers in gesprek te komen.”  

Stevig sociaal plan

CNV Vakmensen wil een stevig sociaal plan, met een fatsoenlijke ontslagvergoeding (op basis van de kantonrechtersformule). Heins: “We nemen geen genoegen met het minimale, de transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen goede begeleiding krijgen bij het vinden van een nieuwe baan.”

Ultimatum

Het ultimatum voor AGC Nederland loopt af op vrijdag 2 oktober, om 23.00 uur.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid