OV gaat staken: 24 uurs staking 4 januari
Laat ook je stem horen
Wij voeren actie!
Stakingen in het openbaar vervoer

Stakingen in het busvervoer, waarom?

Het busvervoer in Nederland ligt op 27 juni. Het gaat om een staking met grote maatschappelijke impact. Het CNV doet ook mee aan deze landelijke staking. Waarom? En kan het niet anders?
 
Wie regelmatig met de bus rijdt, zal het herkennen: een bus die te laat arriveert, waardoor je een aansluiting nèt niet haalt. Frustrerend. Ook voor de buschauffeur trouwens. De roosters zijn zó krap gepland, dat veel chauffeurs zich opgejaagd voelen. Een normale pauze schiet er nogal eens bij in. Dat is precies een van de problemen waar het bij deze staking om gaat.

Wat willen we bereiken?

We willen een goede cao voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Een cao waar de chauffeurs – en daarmee ook de reizigers – echt beter van worden. We realiseren ons dat een landelijke staking veel impact heeft. Vooral als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. We begrijpen heel goed dat reizigers, waaronder ook veel CNV-leden, daar boos over zijn.

Staken: een uiterste middel

Tegelijkertijd vragen we ook om jullie begrip. Voor de werknemers in het openbaar vervoer is staken een uiterste middel. Veel liever lossen we het op met een goed gesprek. Natuurlijk hebben we dat in het openbaar vervoer geprobeerd, maandenlang. Helaas zonder goed resultaat.

Kan het niet anders?

We krijgen nogal eens de reactie: kunnen jullie niet op een andere manier actievoeren? Gratis reizen bijvoorbeeld? Dat is inderdaad een ludieke actievorm, die we in het verleden weleens hebben toegepast. Maar die actievorm kan inmiddels niet meer – verboden door de rechter. Het enige wat nu echt nog indruk maakt op de werkgevers, is als we de bussen gewoon aan de kant zetten.

Lichtpuntje?

Terwijl we de acties voorbereiden, hopen we natuurlijk nog steeds op een oplossing. Twee bemiddelaars proberen een uitweg te vinden uit het cao-conflict. We hopen dat die bemiddeling iets oplevert. En dat de acties niet nodig zullen zijn – of niet langer zullen duren dan strikt noodzakelijk is.

Reageren?

Wil je reageren? Wil je de actievoerders een hart onder de riem steken? Of ben je juist boos over de staking en wil je dat kwijt? Het mag allemaal. Geef je mening op ons online platform Je Achterban.
 
Lees hier het laatste nieuws over de acties >
 
Piet Fortuin
Voorzitter CNV Vakmensen