Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Openbaar vervoer - Nieuws

“Zichtbare controle in OV helpt, uitbreiden dus”

CNV Vakmensen wil snel uitbreiding van het bovenregionaal toezicht in het OV. Het is zonneklaar, zichtbare controle in het openbaar vervoer helpt. CNV Vakmensen verklaarde dat al langere tijd, de eerste uitkomsten van de proef met verbeterd toezicht in het openbaar vervoer bewijzen het.

CNV-bestuurder Wyb Kusters meent daarom dat het hoog tijd wordt dat provincies en rijk meer geld stoppen in dit project. “Hier varen reizigers en ov-medewerkers wel bij. De keuze is daarom eenvoudig.”

Uit de eerste vergelijken vanuit de proef Verbeterd Toezicht, vandaag gepresenteerd door de samenwerkende vervoersbedrijven Arriva, Veolia, Syntus en Connexxion, blijkt dat het aantal incidenten nadrukkelijk is gedaald in het halve jaar dat de proef loopt. In Noord-Brabant, Amsterdam, Zuid-Holland, regio Eindhoven en Almere daalde de overlast met gemiddeld 16 procent.

Eieren
“De bovenregionale toezichthouders maakten dat de potentiële daders eieren voor hun geld kozen en echte daders in hun nekvel werden gegrepen”, stelt Wyb Kusters van CNV Vakmensen tevreden vast. “Dit betekent tegelijk dat de kans op een opbloei aanwezig is zodra de toezichthouders weer uit beeld zijn. Daarom vindt mijn vakbond ook dat de huidige inzet niet alleen moet worden voortgezet, maar vooral moet worden uitgebreid naar alle vervoersgebieden in Nederland.

Pakkans
En de controleurs moeten ongebonden zijn aan de vervoersonderneming waar ze toezicht houden. Het mooiste is dat die ongebonden organisatie landelijk dezelfde werkwijze en werktuigen gebruikt. Dat voorkomt een verschil in pakkans, zwaarte van het optreden en efficiëntie van dat optreden.

Doorpakken
Plat gezegd stel ik tegen de betrokken politici en ov-bestuurders dat ze nu moeten doorpakken. Dit succes is zó evident, dat kun je niet naast je neerleggen. Je hebt hier opgestapelde feiten liggen dat toezicht helpt. Dat mensenogen nog beter dwingen dan cameralenzen. Doen! Doen, doen, doen!”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid