Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Multimodaal vervoer - Nieuws

CAO Multimodaal 2014 blijft nog uit

Het opgeschorte overleg voor een nieuwe cao Multimodaal Vervoer 2014 vond op 12 februari plaats. We zijn het nog steeds niet eens met werkgevers over de loonruimte. Onduidelijkheid is er ook over mogelijke bezuinigingen van de provincies.

Er zijn werkafspraken gemaakt om zaken goed uit te zoeken.  Het is de bedoeling de onderhandelingen daarna in nog twee ronden af te sluiten, te beginnen op 10 april. 

Nog steeds geen resultaten
Er zijn nog steeds geen resultaten. Toch dachten zowel bonden als werkgevers in het najaar al voor 1 januari een nieuwe cao te kunnen afsluiten. Het lukt nog maar niet en dat is erg jammer. Het geduld van onze leden en andere werknemers in het multimodaal vervoer wordt wel erg op de proef gesteld.

Maar er is nog steeds onduidelijkheid over de loonruimte en over mogelijke bezuinigingen.

Ondertussen zijn ook de onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2014 begonnen. Ook daar zijn zaken onduidelijk.

Vooral werkgevers letten erg op wat er in de onderhandelingen bij die cao OV gebeurt. Toch hebben we nu werkafspraken gemaakt om boven tafel te krijgen hoe het er echt voor staat in het multimodaal vervoer.

Door onderhandelen
We hebben verder afgesproken door te onderhandelen op 10 april, en daarna nog één keer om het af te maken. We wachten dus niet op onderhandelingen bij de OV-cao zoals werkgevers eigenlijk wilden.
Dit betekent dat we het met de multimodale werkgevers eens zijn over de nog af te leggen route naar een nieuwe cao.

Naar een nieuwe cao Personenvervoer?
Veel tijd hebben we besteed aan de discussie met werkgevers over de toekomst van de cao Multimodaal Vervoer. CNV Stads- en streekvervoer wil in de toekomst naar één cao voor het hele personenvervoer. In het openbaar vervoer wordt onderzoek gedaan om concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende cao’s te voorkòmen.
Met de multimodale werkgevers spraken we nu af betrokken te worden bij dat onderzoek. En als de resultaten bekend zijn, daarover verder te praten. Afgesproken is dan te bezien of overleg tussen bonden en werkgevers van beide cao’s (Multimodaal Vervoer en Openbaar Vervoer) kan worden gestart om in de verdere toekomst die cao’s, samen te voegen.
Bij het CNV willen we nog verder en ook andere cao’s uit het personenvervoer erbij betrekken, zoals de stadsvervoerders, Tour, Taxi en Spoor. De multimodale werkgevers lijken daar nu nog niet aan toe.

Nu eerst maar eens een goede CAO Multimodaal Vervoer voor elkaar krijgen, waarin een fatsoenlijke loonsverhoging is opgenomen. Waarin bovendien ouderen gemakkelijker aan de slag kunnen blijven en jongeren extra aan de bak kunnen komen. Want dát is wat wij willen bereiken.

De CNV onderhandelingsdelegatie: Gerrit Bruntink, Wyb Kusters en Zaïm Dagdelen.

Wil je ook dat onze voorstellen worden gerealiseerd? En ben je nog geen lid? Steun ons dan door lid te worden! 


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid