Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eindbod van werkgevers voor nieuwe cao sport

Het afgelopen najaar hebben vakbonden onderhandeld met werkgevers om te komen tot een nieuwe cao sport. Afgelopen maandag kwamen werkgevers met een eindbod aan. Er zit op dit moment, helaas, niet meer in. In deze nieuwsbrief licht ik het eindbod toe en kan je hierover stemmen.

Moeizame onderhandelingen 
Tijdens de onderhandelingen hebben we geprobeerd de verschillen tussen werkgevers en werknemers te verkleinen. Zo heeft CNV Vakmensen ingezet op een fatsoenlijke loonsverhoging, een duurzame inzetbaarheidsbudget, een snelle invoering van het persoonlijk inzetbaarheidsbudget en meer ontwikkelingsmogelijkheden. 

Eindbod 
Werkgevers zijn afgelopen maandag uiteindelijk met hun eindbod op tafel gekomen. Het eindbod houdt in dat werkgevers niet meer willen of kunnen bieden. Er zit dus niks meer in. Mocht je het eindbod onvoldoende vinden, dan is het ook belangrijk dat je bereid bent om je in te spannen voor een betere situatie. 
Het eindbod heb ik als bijlage toegevoegd aan deze nieuwsbrief. Hierin kan je het totale bod van werkgevers lezen. Bij het eindbod zit een aparte bijlage omtrent de afspraak die werkgevers willen maken rondom de oproepkrachten. Ook die heb ik toegevoegd als bijlage bij deze nieuwsbrief. 

Wat vind jij, stem over het eindbod
Nu de werkgevers een eindbod hebben neergelegd, wil ik graag van jullie horen wat jij hiervan vindt. Daarom kan iedereen hier stemmen. Ook stemmen van niet-leden zijn belangrijk voor CNV Vakmensen. Deel deze mail dus met je collega’s en laat weten wat je er van vindt. Jullie kunnen stemmen tot en met 6 januari 2019. Krijg je de nieuwsbrief per post kan kun je ook digitaal  stemmen op internet met dit webadres https://q.crowdtech.com/qAF8nT7wPkK9vH54k5Oyqg

Loon
De jaarlijkse structurele loonsverhoging valt in twee delen te knippen:
Per 1 januari 2019 zullen de lonen met 1,7% en de eindejaaruitkering wordt met 0,5% verhoogd.

Per 1 januari 2020 verhogen lonen weer met 1,7% en de eindejaarsuitkering wordt weer met 0,5% verhoogd. Dit betekent dat de totale structurele loonsverhoging 4,4% is over 2 jaar. CNV Vakmensen had een fatsoenlijke loonsverhoging voorgesteld van 4% per jaar. Door de teruglopende inkomsten hebben werkgevers laten weten geen hogere loonsverhogingen te kunnen betalen.

Inzetbaarheidsbudget
In 2018 is er een enquête gehouden over persoonlijke budgetten in deze sector, zowel voor het inzetbaarheidsbudget als het persoonlijke keuzebudget. Uit de enquête bleek dat veel werknemers zo’n budget wel zaten zitten. Ook CNV Vakmensen is voorstander van zo’n individueel inzetbaarheidsbudget waarbij de eigen regie van de werknemer centraal staat. En waarbij werknemers zelf kunnen kiezen hoe ze het budget besteden. 

Daarom wilden wij graag afspraken met werkgevers maken over een snelle invoering van die budgetten. Helaas, hebben werkgever te laten weten dat zij die budgetten niet per 1 januari 2019 kunnen invoeren. Wel hebben werkgevers laten weten dat zij vanaf 1 juli 2019 kunnen starten met pilots voor deze budgetten. Het gaat dan om pilots bij 15 werkgevers, waar ongeveer tweederde van alle werknemers uit de sector werkzaam zijn. 

Behoefte aan een nieuwe ledenvergadering?
Wil je meer weten over het eindbod? Of over de gevoerde onderhandelingen. Schroom niet en neem dan contact met mij op per mail, stuur een appje of bel mij even.

Sanne van der Meulen
Onderhandelaar CNV Vakmensen
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl 
M: 06 22 39 29 64
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid