Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf (cao Schoonmaak)

Scholingsfonds voor schoonmakers

scholingsfonds schoonmaak
Het scholingsfonds voor schoonmakers, dat CNV Vakmensen in 2015 lanceerde, is een succes geworden. Inmiddels zijn 43 schoonmakers begonnen aan een opleiding die hen een heel nieuw perspectief op de arbeidsmarkt gaat bieden.


“Voor veel schoonmakers is dit een lang gekoesterde wens. Een droom die uitkomt”, zegt initiatiefnemer Jan Kampherbeek. “Het is leuk om te merken hoe enthousiast de mensen hiervan worden.”              

Vicieuze cirkel

Het scholingsfonds van 250.000 euro is bedoeld voor ambitieuze schoonmakers die graag ander werk zouden willen doen, maar daarvoor de opleiding missen. “Veel schoonmakers doen het werk al jaren en zitten in een vicieuze cirkel”, zegt Kampherbeek. “Ze zouden graag iets anders doen, maar daar heb je vaak een opleiding voor nodig. Dat kost geld – en waar halen ze dat vandaan?”

Verrast

Het CNV-scholingsfonds biedt nu mogelijkheden. Na de lancering, in mei 2015, liep het storm. Binnen twee weken meldden zich ruim 70 belangstellenden. “We hebben toen even de rem erop gezet, er is nu een wachtlijst”, zegt Kampherbeek, die zelf ook enigszins werd verrast door de toeloop. “Onze loopbaanadviseurs hebben vervolgens met de schoonmakers gekeken naar hun opleidingswensen, of die bij hen passen én – heel belangrijk – of ze ook perspectief bieden op ander werk.”

Groen licht

Er zijn inmiddels 43 schoonmakers die ‘groen licht’ hebben gekregen. Ze zijn gestart met een opleiding of hebben die inmiddels afgerond. De opleidingen zijn zeer divers, bijvoorbeeld: taxichauffeur, verzorgende, zwemonderwijzer, loonadministratie, rijinstructeur.

Investeren en ontwikkelen

Het opleidingsfonds is mogelijk dankzij een afspraak in de schoonmaak-cao. Ook in de nieuwe cao wil CNV Vakmensen hier graag weer een afspraak over maken. De bond pleit voor een fonds van 1 miljoen euro voor scholing.

Kampherbeek: "In de afgelopen jaren heeft de schoonmaakbranche al veel geïnvesteerd in de opleiding van schoonmakers. Het gaat dan om opleidingen die te maken hebben met schoonmaken zelf. Met dit opleidingsfonds gaan we nu een stap verder en kijken we ook buiten de sector. Dat is het bijzondere hieraan. Het fonds past daarmee in onze visie om werknemers te helpen zich verder te scholen en ontwikkelen, en hiermee hun positie op de arbeidsmarkt te versterken".

Vragen of opmerkingen? Mail mij: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen hiervan worden

Jan Kampherbeek
Jan Kampherbeek
Initiatiefnemer CNV-scholingsfonds