Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf (cao Schoonmaak) - Nieuws

Ultimatum aan schoonmaakbedrijf GOM

Een onaanvaardbare werkdruk, onvoldoende begeleiding, ondeugdelijk materiaal. De schoonmakers op kazerne Vredepeel hebben er genoeg van. "Deze situatie is onacceptabel", constateert Peter Vlaming van CNV Vakmensen na diverse werkbezoeken. De bond heeft vandaag een ultimatum gesteld aan schoonmaakbedrijf GOM, waar de schoonmakers in dienst zijn. Als GOM uiterlijk vrijdag 3 februari vóór 12.00 uur geen maatregelen neemt, komen de schoonmakers in actie.

Op de kazerne werkt een groep van zo'n twaalf schoonmakers. Aanvankelijk waren dat er ruim twintig. "De groep die nu over is, moet nog steeds dezelfde klus klaren", zegt Vlaming. "Ze krijgen er geen extra tijd voor."

Verkeerde inschatting
Volgens de CNV-bestuurder heeft GOM een totaal verkeerde inschatting gemaakt van de tijd die nodig is voor het schoonmaakwerk. Maar de hoge werkdruk is niet het enige. Vlaming: "De schoonmakers zijn nooit ingewerkt, ze worden nauwelijks begeleid en werken met ondeugdelijk en sterk verouderd materiaal. We hebben hierover al in oktober bij GOM aan de bel getrokken. Er is niets mee gebeurd. Sterker nog, de klachten stapelen zich op, de situatie is er alleen maar slechter op geworden. Voor ons is de maat nu echt vol."

Werkschema's
CNV Vakmensen eist onder meer duidelijke werkschema's, met de tijd die per object beschikbaar is. Ook wil de bond inzicht in de manier waarop GOM die schema's heeft vastgesteld. Vlaming: "Als er iemand uitvalt, betekent dat niet dat de andere schoonmakers dat er in dezelfde tijd maar even bij kunnen doen. Het is heel simpel: ofwel een schoonmaker krijgt meer uren om die extra klus te doen, ofwel de taak wordt niet uitgevoerd."

Beleid rond ziekteverzuim
Een andere heikele kwestie is het stringente ziekteverzuimbeleid dat GOM voor de schoonmakers hanteert. Voor CNV Vakmensen is dit een van de hoofdonderwerpen in het moeizaam verlopende cao-overleg met werkgeversorganisatie OSB. Vlaming: "GOM oefent een onacceptabele druk uit op zieke werknemers. Bij een ziekmelding moet de werknemer de volgende dag op kantoor verschijnen. Daar zitten dan de reïntegratiemanager en vaak ook een leidinggevende te wachten. De schoonmakers ervaren die gesprekken als zeer vervelend en opdringerig: terwijl ze nog ziek zijn, moeten ze al aangeven wanneer ze weer aan het werk denken te kunnen. Als je niet op zo'n gesprek verschijnt, krijg je een waarschuwingsbrief. Na drie brieven moet je op het hoofdkantoor komen en wordt er gedreigd met ontslag. Dit is een vreemde gang van zaken. GOM gaat hierin totaal voorbij aan de rol van de bedrijfsarts."

Het ultimatum aan GOM loopt af op vrijdag 3 februari, 12.00 uur.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid