Stop uitbuiting hotelschoonmakers
De vakbond die naast je staat
Wij komen op voor jouw belangen
cao schoonmaak
Sluiten
Meldpunt

Werk jij in de hotelschoonmaak? En is jouw ervaring negatief of positief? We horen graag jouw verhaal!

Deel jouw ervaring
Hotelschoonmakers

Appèl aan hotels: stop uitbuiting hotelschoonmakers


video via Inspectie SZW

Er gaat nog altijd veel mis in de hotelschoonmaak. Veel schoonmakers verdienen onder het minimumloon, omdat ze vaak worden afgerekend op het aantal kamers dat ze per uur schoonmaken. CNV Vakmensen wil dat er een einde komt aan deze moderne slavernij en doet een appèl op de hotels om hun verantwoordelijkheid te nemen en de Schoonmaak-code te ondertekenen.

Wat gaat er mis?

In de schoonmaak-cao staan duidelijke afspraken over de betaling van schoonmakers. In de praktijk blijkt dat veel hotelschoonmakers niet alle gewerkte uren krijgen uitbetaald. Ze worden dan afgerekend op het aantal kamers, bijvoorbeeld 3 kamers in een uur. Dat is veel te kort om het werk goed te kunnen doen, zeker als je daarbij meerekent dat schoonmakers ook hun kar moeten bijvullen en van de ene naar de andere plek moeten lopen. In de praktijk werken hotelschoonmakers vaak in hun eigen tijd door om het werk toch af te krijgen. Omgerekend verdienen ze dan minder dan het minimumloon. Uitbuiting, noemen we dat.

Wat moet er gebeuren?

Het schoonmaakbedrijf waar de schoonmakers in dienst zijn, is natuurlijk als eerste verantwoordelijk voor een goede naleving van de cao. Maar wij vinden dat hotels, als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf, ook een verantwoordelijkheid hebben. Het gaat om hún hotel, hún kamers en hún gasten.

Wij zijn daarom in 2018 een campagne gestart om hotels aan te sporen om de Code Verantwoord Marktgedrag te ondertekenen. Door de code te ondertekenen, laten de hotels zien dat zij bij de schoonmaak niet alleen op de laagste prijs letten, maar de schoonmakers op een nette en eerlijke manier willen behandelen.

Ons oordeel: een gouden emmer of een natte dweil

Hotels die de Schoonmaak-code ondertekenen, krijgen van ons een gouden emmer. Bij hotels die weigeren, bezorgen wij een natte dweil.hotels met een gouden emmer of natte dweil  
                 Hotels met een gouden emmer                                     Hotels met een natte dweil


 

Meldpunt voor hotelschoonmakers

Werk je in de hotelschoonmaak? Dan horen we graag jouw verhaal. Over wat er goed gaat, maar vooral ook wat er níet goed gaat.

Naar het meldpunt

Hotels met een gouden emmer

Hotels die de Schoonmaak-code ondertekenen, krijgen van ons een gouden emmer.

Welke hotels zijn dat?

Hotels met een natte dweil

Er zijn helaas ook hotels die de Schoonmaak-code weigeren te ondertekenen. Die krijgen van ons een natte dweil.

Welke hotels zijn dat?