Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Schilders - Nieuws

Schilders vragen Bussemaker aandacht voor toekomstperspectief

Samen met een groep leerling-schilders overhandigen FNV en CNV Vakmensen woensdag een petitie van 2700 schilders aan Minister van Onderwijs Jet Bussemaker.

De schilders protesteren tegen een slechte cao die werkgeversorganisatie OnderhoudNL onlangs afsloot met een vakbond zonder leden in de sector. Peter Roos, eerste onderhandelaar FNV: "Ze vragen in plaats daarvan om een opleiding met voldoende zekerheid, een goed toekomstperspectief en goede arbeidsvoorwaarden." 

Sterk mbo

Roel van Dijk, onderhandelaar namens CNV Vakmensen: "Minister Bussemaker maakt zich terecht hard voor een sterk mbo. De aantrekkelijkheid van het technisch vakonderwijs voor schilders gaat met deze cao-deal echter hard achteruit. Slechter kun je het haast niet inrichten voor de toekomst van de schilderssector en het vakmanschap."

Eisen voor cao

De schilders willen dat de race naar beneden wordt gestopt. Ze eisen een cao met een fatsoenlijke loonsverhoging van 3% per jaar die niet ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden. Verder een beoordelingssystematiek die recht doet aan vakmanschap, de aanpak van schijnzelfstandigheid en het verbeteren van de cao-naleving in de sector, een passende regeling voor seniorendagen en de verbetering van duurzame inzetbaarheid.

Roos: "Als deze cao-deal doorgaat, betekent dat een forse materiële verslechtering, ook voor leerling-schilders. De opleiding wordt daardoor veel minder aantrekkelijk en bovendien is er een veel slechter toekomstperspectief. Mensen krijgen een baan met minder bestaanszekerheid: een laag loon, weinig zeggenschap over werktijden, geen compensatie voor overwerk en geen ontzie-maatregelen als je wat ouder bent. De vraag is: wie wil er straks nog schilder worden?"

De schilders brengen de situatie in de sector en het mbo-onderwijs voor schilders onder de aandacht van de minister. 

Op 6 oktober volgt een landelijke schildersstaking in Waddinxveen bij het hoofdkantoor van OnderhoudNL.

Schilder met muurroller aan het werk

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid