Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Schilders - Nieuws

Jaaropgaaf schilders, klopt het wel?

Afgelopen dagen heeft CNV Vakmensen veel vragen van schilders gehad over hun jaaropgaaf. Deze wijkt voor 2016 af ten opzichte van andere jaren. Klopt dit wel? Het antwoord is ja, het klopt. Maar hoe zit het dan? Dat zullen we in deze nieuwsbrief uit proberen te leggen.

2016
Zoals je weet is 2016 het jaar geweest dat de vakantiebon is afgeschaft. Maar tot en met mei 2016 bouwde je nog wel vakantiebonnen op voor de 3 weken zomersluiting en 2 weken wintersluiting.

Vanaf mei 2016 bouw je vakantiegeld op en dit krijg je ergens in mei 2017 uitbetaald door de werkgever.

2017
Vanaf 1 januari 2017 moet de werkgever over al je vrije dagen loon betalen. Dan kan er niet meer gewezen worden naar een vakantiefonds of iets dergelijks. Een vrije dag, of het nu vakantie, atv of een feestdag is, je werkgever betaalt het loon over die dag.

Jaaropgaaf
Veel schilders hebben CNV Vakmensen benaderd nu ze een jaaropgaaf hebben ingezien. Deze is vele malen lager dan die van 2015. Dus komt al gauw naar boven dat met het verdwijnen van de vakantiebon, er veel is ingeleverd. Dit is echter niet helemaal juist.

Omdat in 2016 deels sprake was van de bon en deels sprake van 8 procent vakantie, zijn er in dat jaar 2 systemen gehanteerd. Daardoor ontstaat een vertekend beeld over het jaarinkomen.

Hoe moet het dan wel?
Als je jaarinkomens wilt vergelijken, dan moet je de jaaropgaaf van 2015 vergelijken met die van 2017. Dat is helaas nu nog niet mogelijk, omdat 2017 pas een paar maanden onderweg is. Maar 2016 vergelijken met 2015 is geen eerlijke vergelijking, daar 2015 een volledig bonnenjaar was en 2016 deels een bonnen jaar en deels een 8 procent vakantiegeld jaar.

Mocht je na het lezen van deze nieuwsbrief toch nog vragen hebben, neem dan contact op met CNV Info, 030-751 1007. Via de site kun je ook een formulier invullen, waardoor je vraag digitaal in behandeling wordt genomen.

Tot slot
Zoals reeds meegedeeld, de Cao Schilders zoals werkgever die wensen te hanteren, is nog steeds niet rond. De werkgevers hebben aan het Ministerie gevraagd of men hun akkoord met LBV Algemeen Verbindend wil verklaren (AVV). Daar heeft CNV Vakmensen met FNV bezwaar tegen aangetekend. Daarnaast zijn er meer bezwaren tegen de aangevraagde AVV binnengekomen. Deze bezwaren heeft men nu in behandeling. De uitkomst hoor je zodra dat kan. Voor nu, hou je vast aan de cao die met CNV Vakmensen is afgesloten en teken niets! Tot 1 mei 2017 zullen we geen actie gaan voeren, daarna kijken we verder.

Roel van Dijk
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 38 44 73
E: r.vandijk@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid