Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Schilders - Nieuws

Cao Schilders: genoeg is genoeg, geldt dat ook voor jou?

Zo vlak voor de zomer en na een periode van bezinning na de 3/4 actievergaderingen, is het op zijn plaats dat jij nog voor de vakantie een brief krijgt van CNV Vakmensen over de situatie in de schilders branche.

Wat is de stand van zaken?

Uitslag ¾ vergaderingen

In het land zijn in juni 5 actievergaderingen gehouden. Bij deze 3/4 vergaderingen moest driekwart van de aanwezige leden aangeven of ze tegen het cao resultaat zijn en of ze met eventuele acties van de gezamenlijke bonden willen proberen een beter cao-resultaat te bereiken. Vanuit CNV Vakmensen hebben de meeste leden die aanwezig waren vóór eventuele acties gestemd. De opkomsten waren niet erg hoog, dus veel leden hebben hun kans op invloed laten liggen. Gelukkig hebben wij als CNV Vakmensen ook via jeachterban.nl met de leden gesproken en weten wij wat er leeft.

Zo mogelijk wil CNV Vakmensen via de dialoog uit de impasse komen. We zijn immers meer van praten en oplossen dan van actievoeren. Maar wat moet dat moet. Wat ons betreft moet OnderhoudNL de bereidheid hebben tot nader overleg n.a.v. de uitkomsten van onze driekwart vergaderingen. In gesprek moet een aantal gemaakte keuzes herzien worden en moeten we samen tot een oplossing komen. Dat is OnderhoudNL niet van plan, zo bevestigde de voorzitter van OnderhoudNL in zijn column. Daarom hebben wij besloten om na de vakantie verder te kijken of en hoe we dit oplossen. Daarbij sluit CNV Vakmensen vooraf niets uit, al hangt dat af van jou. Jij moet de bereidheid hebben om te staan voor een goede cao. Het zijn jouw arbeidsvoorwaarden die afgebroken worden!

OnderhoudNL vertelt niet het juiste verhaal

OnderhoudNL vertelt niet het juiste verhaal. Dat blijkt wel uit de column die de voorzitter van OnderhoudNL heeft in Eisma’s Schildersblad. Voorzitter Ruud Maas geeft daarin aan dat onder andere CNV Vakmensen heeft aangegeven dat we uitonderhandeld zijn! Dit is regelrechte onzin. CNV Vakmensen heeft zijn best gedaan om in december 2015 tot redelijke afspraken te komen. Uit die gesprekken is een eindbod van werkgevers gekomen. Dit hebben de leden afgewezen. CNV Vakmensen heeft daarna een beargumenteerde brief geschreven waarna er informeel is gesproken. Toen iedereen dacht dat de onderhandelingen hervat werden, heeft OnderhoudNL in april 2016 weer een eindbod op tafel gelegd. Dit heeft de achterban opnieuw afgewezen. Laat duidelijk zijn dat OnderhoudNL niet verder wilde praten! Bij een eindbod staakt het overleg en is de achterban aan zet, zo schrijven de regels bij de bonden voor.

Ook vertelt de voorzitter, nog steeds in dezelfde column, dat de organisatiegraad bij vakbonden te wensen over laat en dat het alleen maar de senioren zijn die lid zijn! Ook dat is niet juist. De organisatiegraad binnen de schilders is echt hoog te noemen en gaat van jong tot oud! Ik daag iedereen uit om dat na de zomer maar eens te laten zien. Het verwijt dat er met ons niet te praten is, slaat ook nergens op. Vraag dit na bij een stukadoor in jouw omgeving. Die zal laten zien dat we verregaande stappen met elkaar hebben gezet, waardoor er in de Afbouw wel een acceptabele cao ligt, die toekomstbestendig is voor jong en oud! En dat kan ook voor de Schilders naar onze overtuiging.

Derde partij

OnderhoudNL heeft gedreigd om met een derde partij in zee te gaan voor het afsluiten van een cao. Blijkbaar is men op zoek naar een partij die bereid is om, zonder achterban, te tekenen bij het kruisje onderaan het eindbod van OnderhoudNL. Sterker nog, men loopt al op de zaken vooruit en benadert PGGM of die eventueel bereid is om fondsen te beheren, waarbij CNV Vakmensen geen partij meer is. Omdat PGGM geen partij is in het conflict en het beheren van fondsen ook niet als kerntaak ziet, ziet PGGM zich genoodzaakt om mee te delen dat men van de fondsen af wil. Het BPF Schilders blijft wel bij PGGM en, in overleg met het pensioenfondsbestuur, kan gekeken worden wat moet blijven en wat eventueel weg kan.

Uiteraard heeft CNV Vakmensen op deze ontwikkeling gereageerd. De vereniging waar jouw werkgever mogelijk lid van is, accepteert niet dat jij het eindbod verwerpt. Sterker nog, die vereniging wil buiten jou om nu tot een cao komen met een partij die helemaal geen belang heeft binnen de sector en is daar klaarblijkelijk al stappen voor aan het voorbereiden. Ik ga er van uit dat ook jij dit niet accepteert en dit duidelijk maakt aan je collega’s en je werkgever.

Jouw werkgever denkt anders

Van diverse kanten bereiken mij berichten dat diverse werkgevers helemaal niet blij zijn met de koers die OnderhoudNL vaart. In de genoemde column geeft voorzitter Maas aan dat er op bedrijfsniveau voorlichting is geweest waar onjuiste informatie naar leden van vakbonden is verspreid. Als jouw werkgever het echte verhaal van de vakbond wil horen, laat hem mij dan uitnodigen voor overleg. CNV Vakmensen wil graag uitleg komen geven zodat iedereen, lid of niet, het verhaal van twee kanten hoort. Wellicht dat jouw werkgever dan inziet dat de werkgeversorganisatie op ramkoers is en over de rug van de werknemers tot een deal wil komen.

Denk jij dat jouw werkgever in gesprek wil met ons en misschien wel samen nadere afspraken wil maken laat het ons dan weten!

Jeachterban.nl

Uiteraard ben ik benieuwd hoe jij tegen deze nieuwe ontwikkelingen aan kijkt. Daarom houden we weer online spreekuur op Je Achterban:

Dinsdag 19 juli van 19.30 – 22.00 uur wil ik online met jullie van gedachten wisselen over deze problematiek.  Ook buiten deze tijden (nu al bijvoorbeeld) kun je via Je Achterban zeggen wat je er =van vindt, of vragen stellen!

Tot slot

We gaan richting de vakanties. Wellicht is het goed om in de vakantie na te denken over wat we daarna kunnen doen. Hoe we kunnen zorgen dat OnderhoudNL wél luistert naar wat jij vindt van de situatie. Meld mij jullie ideeën! Samen moeten we gaan voor een acceptabel resultaat, waarbij de senior houdt wat hij of zij heeft en de jongere weer een acceptabele, toekomstbestendige cao heeft.

Een goede vakantie toegewenst!

Roel van Dijk, bestuurder
r.vandijk@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid