Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Schilders - Nieuws

Cao-onderhandelingen Schilders doodlopende weg

Een paar weken terug heb ik je gemeld dat de onderhandelingen niet wilden vlotten. Nu kan ik je melden dat, wat mij betreft, de werkgevers een doodlopende weg ingeslagen zijn.

CNV Vakmensen heeft aangegeven goede mogelijkheden te zien voor een cao- akkoord. In dat cao-akkoord staan dan afspraken over beperkingen externe flex (uitzendkrachten en zzp’ers), uitbreiding interne flex (verruiming werktijden), pensioen, levensloop, opleidingsbudget en consignatieregeling. Zo’n cao zou dan een looptijd moeten hebben van een jaar en een kleine loonstijging.

Oude afspraken

De werkgevers reageerden hierop met een reactie die werd gekenmerkt door ‘terugploegen en verslechteren’. Eerdere afspraken over de vakantiebon en een nieuwe consignatieregeling werden, ondanks dat ze zwart op wit stonden, ‘gewoon’ weer ter discussie gesteld en aan nieuwe voorwaarden verbonden.  Op ons voorstel voor voorwaarden voor verruiming werktijden werd niet eens gereageerd, in plaats daarvan kwamen de werkgevers met eigen voorwaarden waarbij de werkgever bepaalt wanneer de atv-dagen en extra gewerkte uren (’plus-uren’) worden opgenomen.

Pensioenregeling

Daarnaast kwamen er nieuwe verslechteringvoorstellen, inleveren van 2 atv-dagen en verlaging van de reiskostenvergoedingen. Als klap op de vuurpijl kwam het voorstel om de ‘inkoopregeling’ af te schaffen . Dit is een onderdeel van de pensioenregeling voor oudere werknemers waarbij er extra pensioen wordt opgebouwd omdat in 2006 de pensioenregeling is verslechterd. Hiermee willen werkgevers loonruimte creëren en een nieuwe seniorenregeling financieren (die overigens veel slechter is dan de huidige).

Inleveren

Daar wordt dan ook nog bij vermeld dat het jou netto niets hoeft te kosten! Maar tel voorgaande punten maar eens op, waarvan werkgevers vinden dat je afstand moet doen. Dan is het toch niet moeilijk om te concluderen dat je er veel op inlevert?

Na deze verdere verslechteringen hebben wij geconcludeerd dat het geen zin heeft om verder  te onderhandelen. De leden van de vakgroep Afbouw en Onderhoud zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Denk mee!

Wij gaan ons beraden. Maar daarbij is input van jou van essentieel belang. Wat denk jij er van? Laat het weten per email via: r.vandijk@cnvvakmensen.nl. Jouw reactie wordt meegenomen binnen de vakgroep en zal daar besproken worden. De vakgroep zal aansluitend met een standpunt komen en ook bepalen welke richting het op zal moeten gaan.

Ik hoor graag van jou, dan hoor jij weer van mij.

Roel van Dijk
Bestuurder, r.vandijk@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid