Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Up-to-date blijven in je werk, in je eigen tijd..?

CNV Vakmensen krijgt de laatste tijd veel vragen over het volgen van workshops en cursussen door wegenwachten en daarbij de vraag: moet ik dat (nou echt allemaal) in mijn eigen tijd doen of is het zorgen dat ik up-to-date blijf in mijn vak ook een verantwoordelijkheid van de ANWB en dus werktijd?

Verplichte cursussen
Werk blijft nooit hetzelfde. Dat is leuk maar dat betekent ook dat je er voor moet zorgen dat jouw kennis altijd actueel en up-to-date blijft. En wat voor jou geldt, geldt in dit geval ook voor jouw werkgever.
CNV Vakmensen vindt dat cursussen en workshops die je VERPLICHT bent te volgen, werktijd zijn en als werktijd beschouwd en betaald moeten worden.
En dat geldt ook voor de voorbereidingstijd die nodig is om de cursus op een goede manier te volgen.

Vrijwillige cursussen
Wat jij in je vrije tijd doet, is je eigen zaak. Veel wegenwachten zijn beroepsidioten in de goede zin van het woord; gek van het vak en dus vinden ze het leuk om ook in hun vrije tijd nog allerlei cursussen te volgen.
Hartstikke goed, maar dat daarvoor andere regels gelden dan voor verplichte cursussen is logisch.
Dat snappen we allemaal.

Wat gebeurt er nu
We horen dat wegenwachten steeds meer cursussen, vrijwillige en verplichte, in eigen tijd moeten doen; en dat geldt niet alleen voor de cursustijd maar ook voor de voorbereidingstijd die daarmee gepaard gaat.
Zoals je hierboven kunt lezen, vinden wij dat verplichte cursussen (zowel in cursustijd als voorbereiding) betaald moeten worden; voor vrijwillige cursussen geldt wat ons betreft dat als het een directe link heeft met je werk (m.a.w. ANWB hééft er wat aan), dat dan de cursustijd ook beschouwd en betaald moet worden als werktijd.
Wij hebben dit kortgeleden aangekaart bij ANWB. Ons is beloofd dat we op korte termijn (binnen een maand) uitsluitsel krijgen.

Wij houden de vinger aan de pols. Scholing is belangrijk, up-to-date blijven in je vak ook, maar niet ten koste van alles en niet als het ten koste gaat van je vrije tijd op zo’n manier dat je daar niets van overhoudt.
Want dat je werk je hobby is, is mooi, maar er zijn wel grenzen aan wat van jou mag worden verwacht.
Dus niet

  1. zogenaamd vrijwillige cursussen die helemaal niet vrijwillig zijn maar verplicht,
  2. het volgen van een zogenaamd vrijwillige thema-avond waarvan je er op aangesproken wordt als je niet geweest bent,
  3. je telefoon en allerhande zaken op je eigen computer alleen maar installeren in je eigen tijd als dat wel heel veel werk is en dus tijd kost,
  4. Revi en TTA moet je doen om je werk te kunnen blijven doen. Dat zijn ons inziens dus verplichte cursussen en die moeten in voorbereiding en in cursustijd als werktijd worden betaald.

CNV Vakmensen maakt zich dag in dag uit hard voor jouw belangen, met oog voor realiteit én jouw belangen. Doe mee met CNV Vakmensen en zorg dat er nóg meer voor jou geregeld kan worden. Ben je nog geen lid? Meld je aan via https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden
En ben jij al wel lid maar wil je je collega aanmelden als lid? Dan krijg je van ons een VVV-cadeaubon t.w.v. € 12,50 http://www.cnv-ledenwerven.nl/

Binnenkort OR-verkiezingen, stem op je CNV-collega
Van 19 november tot 10 december vinden er verkiezingen plaats voor de nieuwe OR. Namens CNV Vakmensen hebben 12 collega’s zich kandidaat gesteld. Ze zullen vast wel van zich laten horen. Als jij gaat stemmen, dan stem je toch ook op jouw collega die net als jij lid is van CNV Vakmensen? Medezeggenschap is heel erg belangrijk. Breng je stem dus uit!

Vakbondscontributie terug?
ANWB kan, als jij dat wilt, jouw vakbondscontributie met de belasting verrekenen (bij de uitbetaling van de eindejaarsuitkering). Daarvoor heeft ANWB een verklaring nodig dat jij lid bent van de bond en contributie hebt betaald in 2018. Begin oktober heb je van ons een link gehad waarmee je die verklaring aan kunt vragen via MijnCNV. Heb je de link gemist, kijk dan nog eens in je spambox.

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid