Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eindelijk thuiswerken bij ANWB

Eindelijk is het zover. Een langgekoesterde wens van veel ANWB-ers werkzaam op het ALC of LSC gaat in vervulling: er kan worden thuis gewerkt. CNV Vakmensen, FNV en ANWB hebben afspraken gemaakt over het hoe en wat.

Anders dan anders, geen strikte regels vooraf

We moeten er aan wennen en dat geldt voor ANWB én voor de vakbonden. We hebben in de werkgroep die hiermee aan de slag is gegaan, afgesproken dat we thuiswerken niet gaan beknellen in regels, procedures en voorwaarden, maar dat we het gewoon gaan dóén.

Al doende zien we wel waar we tegenaan lopen (of niet) en of we dan moeten bijsturen of wél alsnog regels of regeltjes moeten stellen.

Niet iedereen tegelijk

Er moet technisch van alles geregeld worden en omdat niet alles in één keer geregeld kan worden, vindt de uitrol van thuiswerkplekken in twee stappen plaats. De eerste plaatsen nu en de volgende groep begin volgend jaar.

Op ISA staat een lijst met meest gestelde vragen en antwoorden. Daar verscheen afgelopen week ook een bericht met betrekking tot de vroegste dienst, de E call-dienst en de genoemde aantallen per werkstroom.
Even leek het er op dat er tóch regels en beperkingen waren gekomen, terwijl we nog zo hadden afgesproken om dat niet te doen.

We zijn heel blij dat het is gelukt om de belangrijkste voorwaarden namelijk vertrouwen van ANWB en bonden in elkaar. Dat je elkaar blijft vinden en vertrouwen in medewerkers en werkgever overeind te houden.

Vakvolwassen en contact met je collega’s

Er zijn maar een paar zaken die we wél hebben afgesproken/ingekaderd:

Om thuis te kunnen werken, moet je wel vakvolwassen zijn. Je kunt immers geen beroep doen op je collega naast je of even bij iemand anders aankloppen en je moet je weg weten binnen ANWB. Wij vinden dit een logische voorwaarde.

Je werkt niet in je eentje, maar je bent onderdeel van een team en van een organisatie. Niet alleen is het belangrijk voor de organisatie dat je voldoende feeling houdt met het bedrijf en je collega’s, maar ook voor jezelf is het leuk om je collega’s ook nog eens te zien en deelgenoot te blijven van de organisatie.

Positieve geluiden

Wij horen tot nu toe alleen maar positieve geluiden van de collega’s die al thuiswerken. We zijn blij dat deze stap nu ook bij ANWB is gezet. We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze met ons zodat we weten of we op de goede weg zitten of dat er wellicht toch kleine hick-ups zijn die we onderweg moeten regelen.

In de werkgroep zitten namens CNV Vakmensen Wendy de Jong (ALC Den Haag), Yvonne Elzinga (ALC Assen) en onderhandelaar Aletta Bulsink. Wij zitten in die werkgroep voor jóu dus zorg dat we op de hoogte blijven.

Elke dag werken we aan een goede verstandhouding tussen ANWB en CNV Vakmensen, omdat we geloven dat dat de grootste kans geeft op goede afspraken voor jou en je collega’s. Dat heeft nú geleid tot de mogelijkheid om thuis te werken voor jou en veel van jouw collega’s.

En we gaan door! Let op onze berichtgeving: binnenkort bijvoorbeeld over zelfroosteren op het ALC.

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid