Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

ANWB: Stel je baan is niet meer zeker, wat dan?

Het sociaal plan dat gold tussen ANWB en CNV Vakmensen (en FNV) is op 31 december 2017 afgelopen. ANWB heeft het opgezegd, dus er is nu niets meer. In de afgelopen tijd werd het sociaal plan nog wel toegepast, maar dat is geen structurele zaak.

Er moet worden gepraat over een nieuw sociaal plan. En wat moet daar in staan?

Oude sociaal plan bestaat niet meer

Zoals hierboven al staat, het oude sociaal plan (met daarin nog mooie afspraken over vergoedingen bij ontslag en opleidingsafspraken) is opgezegd door ANWB en bestaat niet meer. En omdat ANWB het heeft opgezegd, ligt het in de verwachting dat men de afspraken wil wijzigen (en vaak betekent wijzigen in dit verband helaas: verslechteren). Maar, wat ANWB wil, weten we nog niet en zullen we moeten afwachten.

Maar wat wil jij?

Voor ons en onze keuzes tijdens de onderhandelingen is het vooral ook belangrijk om te weten wat jíj wilt. We onderhandelen immers namens jou. Probeer je dus voor te stellen dat je werk verandert en wel zodanig dat je een andere baan binnen ANWB moet proberen te vinden of misschien zelfs daarbuiten. Wát heb je dan nodig? Hoe zorg je dat jouw kansen op een andere leuke baan zo groot mogelijk zijn of worden? Hoe groot schat je die kans op een andere baan in? Vertel het mij via de mail a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Persoonlijke dingen worden uiteraard niet gedeeld, maar we hebben wel de input van jou nodig om ons werk voor jou goed te kunnen doen. Laat daarom iets van je horen.

Gouden bergen bestaan niet

De arbeidsmarkt ziet er gelukkig beter uit dan een paar jaar geleden, maar nog steeds is het voor (sommige) groepen mensen moeilijk om een andere baan te vinden (met vrijwel hetzelfde salaris). En als je al een andere baan vindt, dan heb je wellicht een aanpassingsperiode nodig (bijvoorbeeld intern de tijd om beter geschikt te worden voor een functie) of je krijgt bij een nieuwe werkgever eerst een tijdelijke aanstelling, terwijl je nu nog een vaste baan hebt. Bovendien zijn veel ANWB-ers verknocht aan de ANWB, dus gemakkelijk is het niet als dat opeens anders wordt. Een verandering waar je niet om gevraagd hebt, is niet iets waar de meeste mensen op zitten te wachten. Toch hoeft het helemaal niet slecht uit te pakken. Alleen heb je wel even hulp nodig. Hulp in de vorm van ondersteuning, hulp in de vorm van scholing, hulp in de vorm van aanvulling op een lager loon, hulp in de vorm van compensatie voor een slechtere of geen pensioenregeling, hulp in de vorm van een vergoeding om een periode van werkloosheid te overbruggen etc.

Met werken verdien je het meest

Een eventuele afkoopsom moet wel heel erg riant zijn, wil die opwegen tegen wat je verdient met werken. Dat is voor de gemiddelde werknemer niet weggelegd. Daarom zet CNV Vakmensen altijd volop in op het houden en vinden van werk.

Individuele omstandigheden

Voor de een is het vinden van ander werk binnen of buiten de ANWB anders dan voor de ander. De een wil voor zichzelf beginnen, de ander maakt een carrièremove, de derde gaat een opleiding volgen, de vierde besluit te verhuizen naar een ander deel van het land voor een nieuwe baan, enzovoort enzovoort.
Als jij het ons niet vertelt, weten wij het niet en kunnen we niet goed namens je onderhandelen.

Wij vertegenwoordigen jou

Dus nogmaals, laat je horen. Probeer te bedenken wat voor jou (heel erg) belangrijk is, geef daarin prioriteiten aan en mail me. Het is geen verlanglijstje waarvan we beloven dat we het wel even voor je zullen regelen, maar dan weten we wel hoe we ons best voor jou kunnen doen! De onderhandelingsdelegatie van het CNV zal bestaan uit Maurice Snellen (werkzaam op het hoofdkantoor) en Alex Wentzel en Marcel Spruijt (allebei werkzaam als Wegenwacht) samen met vakbondsbestuurder Aletta Bulsink.

Onderhandelingen beginnen op 4 juni

Het eerste overleg vindt dan plaats. Als er iets te melden is, zullen we je zo snel mogelijk daarna informeren.

Contact
Heb je vragen of wil je laten weten wat jíj geregeld wilt zien, mail me dan via a.bulsink@cnvvakmensen.nl Je kunt ook Alex Marcel of Maurice even aanschieten om ze te laten weten wat jij belangrijk vindt en wat we beslist niet moeten vergeten.

Jouw stem, onze stem
Wij doen ons best om er voor te zorgen dat er voldoende oog is ook voor jouw belangen, niet alleen nu, maar eigenlijk elke dag en dat al jarenlang. Dat kan omdat veel ANWB-ers lid zijn van CNV Vakmensen. En die ANWB-ers (en jij dus ook) zorgen er voor dat we mooie afspraken kunnen (blijven) maken met ANWB. Hoe mooi? Dat hangt ook af van je collega’s. Laat ze meedoen met onze beweging en maak ze lid via http://www.cnv-ledenwerven.nl/ 
Ook leuk: maak een collega lid en ga (samen?) naar de musical over Gloria Estefan www.cnvvakmensen.nl/oyf 

Tenslotte
In de cao hebben we afgesproken dat ANWB 5000 euro ter beschikking stelt voor internationaal vakbondswerk. Via deze link kun je lezen waar het geld aan besteed is: aan collega’s in Guatamala en Colombia die van dit geld gordels in hun bussen kunnen plaatsen; wel zo veilig en bovendien scheelt hen dat boetes die ze anders van hun schamele loon moeten betalen.


Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid