Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Solidariteit in tijden van corona

Nadat wij allemaal werden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, kwam Nederland tot stilstand. Omdat er veel minder (vhv-)hulpvragen binnenkwamen op de alarmcentrale, dreigden collega's met onzekere contracten uren en dus inkomen te verliezen. Kaderleden van CNV en FNV in Assen brachten ons op de hoogte van de actie die vervolgens ontstond.

Verlofuren inleveren voor je collega's

In Assen waren (zijn) veel collega's bereid om in deze tijd van sterk verminderde vraag verlofuren op te nemen, zodat hun collega's met een onzeker contract tóch aan uren en dus inkomen konden komen. Wij zijn onder de indruk van deze mooie vorm van solidariteit en feliciteren jullie met je collega's en met jezelf voor de wijze waarop jullie laten zien dat jullie er samen voor staan.

Verlofuren inleveren, altijd vrijwillig

We weten dat in Assen is gevraagd of je vrijwillig één of twee dagen verlof wilt inleveren t.b.v. je collega met een flexcontract. We zien dat er, althans afgelopen maandag nog, voordat het kabinet het pakket noodmaatregelen afkondigde, aan veel werknemers is gevraagd om verlofuren in te leveren. Het is aan jou om daar wel of niet op in te gaan. Je kunt niet gedwongen om verlofuren in te leveren, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je op de actie in Assen in bent gegaan of dat je iets hebt van 'het is even niet anders, we moeten er nu met zijn allen doorheen'. Zoals we hiervoor al zeiden, zijn wij onder de indruk van de solidariteit in Assen; we vertellen hier alleen dat je niet gedwongen kunt worden om verlofdagen op te nemen omdat je dan weet dat er een keuze is en dat die keuze aan jou is (en als je ons een beetje kent, dan weet je dat wij erg blij worden van solidariteit tussen werknemers).

Noodpakket maatregelen van het kabinet

Goed, dat was maandag overdag. Maandagavond heeft het kabinet een pakket noodmaatregelen afgekondigd waardoor bedrijven en werknemers geholpen worden in deze, voor iedereen bizarre tijd. Bedrijven die te maken krijgen met een omzetdaling van meer dan 20% worden gecompenseerd in de loonkosten. Werkgevers kunnen hiermee werknemers met een vast én met een flexibel contract gewoon doorbetalen. Afhankelijk van de hoogte van de omzetdaling krijgen werkgevers een compensatie. Die kan oplopen tot 90%. Afgesproken is dat werknemers 100% betaald blijven worden, vast maar ook flex. Deze regeling geldt voorlopig voor 3 maanden en kan daarna nog eens met 3 maanden worden verlengd. Als je werkgever gebruik maakt van deze regeling, heeft dat geen gevolgen voor WW mocht de werkgever op een later moment alsnog toch over moeten gaan tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Het is dus niet meer nodig om nog (meer) verlofdagen in te leveren. Deze afspraken zijn er niet vanzelf gekomen. Dat is ook goed om je te realiseren. Ze zijn de uitkomst van intensief overleg van het kabinet, uitvoeringsinstanties, werkgevers én de vakbonden. Ook in deze tijd zijn wij er voor jou en je collega's.

Ondersteuning Rode Kruis-lijn door ALC

We hebben ook gehoord dat ANWB het Rode Kruis ondersteunt door hulpverleners van de ALC de kans te geven om ook via die weg mensen te helpen tijdens deze crisis. Niet alleen is het goed dat mensen aan het werk blijven; ze worden nu ingezet op een plek waar dat hard nodig is. We ondersteunen dit van harte!

Afspraken met ANWB

De wereld verandert elke dag. We kunnen nog niet zeggen hoe het morgen, overmorgen of volgende week zal zijn. Daarom hebben we met ANWB afgesproken dat we korte lijntjes houden en telefonisch met elkaar overleggen als dat nodig is. Afgelopen maandag maakten we werkafspraken met elkaar over de cao, het sociaal plan, jullie pensioenregeling. Op woensdagmiddag belden we over de wegenwachten (incl. asm en lepelaars), omdat we met elkaar willen dat zij hun werk veilig kunnen blijven uitvoeren. We hebben benadrukt dat de wegenwachten moeten weten dat ze door ANWB gesteund worden in keuzes die ze maken als ze zich onveilig voelen. In het bericht van Eva Marie Beij op Talks heeft ze daar het een en ander over gezegd. Vrijdagochtend heeft Anwb aanvullende regels opgesteld waaruit blijkt dat de zorg van wegenwachten serieus wordt genomen en waardoor wegenwachten (hopelijk) veilig hun werk kunnen doen. Daarnaast blijft de regel dat je tenminste op 2 meter afstand blijft. Iedereen die thuis kán werken, werkt thuis.

Sinds donderdag zijn de winkels gesloten.

Je kunt ons altijd bereiken

CNV Vakmensen en FNV hadden altijd al de goede gewoonte om met elkaar samen te werken. Dat doen we nu misschien nog wel een tikkeltje meer. Als je vragen hebt of je wilt iets melden, bel of mail (bij voorkeur) ons. Onze gegevens staan onderaan dit bericht. Houdt de berichtgeving van de bonden in de gaten. Op de sites van de bonden vind je steeds zoveel mogelijk up-to-date informatie.
https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus
www.fnv.nl<http://www.fnv.nl

Op jeachterban is ook een speciale pagina aangemaakt www.jeachterban.nl<http://www.jeachterban.nl

Met vriendelijke groet,

FNV
Arie van Dijk
arie.vandijk@fnv.nl
06-10191097

CNV Vakmensen
Aletta Bulsink
a.bulsink@cnvvakmensen.nl
06-20471888

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting