Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen en ANWB eens over nieuwe cao

Gisteravond laat hebben we overeenstemming bereikt met ANWB over een nieuwe cao voor de medewerkers van ANWB. De tekst van het resultaat moet nog worden uitgewerkt. Dat gebeurt volgende week. Daarna krijg je van ons de volledige tekst en een uitnodiging om met ons in gesprek te gaan en te stemmen.

Alvast een aantal belangrijke punten uit het resultaat 

Het gaat om een cao van 3 jaar, tot 1 april 2019. 

Er is lang gesproken over het feit dat we allemaal steeds langer moeten werken en de vraag hoe we dat gezond blijven doen. 

Naast afspraken over een duurzaam inzetbaarheidsbudget (waarmee je kunt werken aan je opleiding en ontwikkeling) zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de werktijdverkorting en leeftijdsdagen. 

In eerste instantie leek het er op dat de werktijdverkorting helemaal zou worden afgeschaft omdat het onbetaalbaar werd. We hebben er hard voor gewerkt dat de WTV overeind zou blijven, in ieder geval voor de mensen in de zware beroepen, al is deze wel minder dan hij was. Dat is gelukt!Na een overgangsregeling van 5 jaar blijft de WTV voor de mensen in de zware beroepen (aangepast en op een andere manier) bestaan. 

Leeftijdsdagen gaan in vanaf je 50e (in plaats vanaf je 45e nu) en de opbouw verandert ook. 

Na woensdag 13 september ontvang je van ons het totale pakket aan afspraken, zodat je kunt zien wat er verandert en wat dit voor jou betekent (uitgangspunt daarbij is wél dat je houdt wat je nu hebt en er dus niet op achteruit gaat; je bouwt wel minder en minder snel op, maar dat kun je allemaal eind volgende week lezen).

Op 3 momenten krijg je een loonsverhoging, namelijk met terugwerkende kracht per 1 februari 2017 1,75% en daarna dan weer per 1 april 2018 opnieuw 1,75% en op 1 februari 2019 2%, in totaal ga je er dan 5,5% op vooruit. 

Per 1 januari 2017 hebben de mensen op de alarmcentrale weer kruisdagen als ze in nachtdienst werken. 

De inkt is amper droog en allerlei afspraken moeten nog worden uitgewerkt. Dat gebeurt woensdag 13 september. Direct daarna zorgen we dat jij wordt geïnformeerd.

Omdat de veranderingen ingewikkeld zijn, zullen we op verschillende plekken in het land bijeenkomsten plannen zodat we je kunnen uitleggen wat de nieuwe afspraken inhouden en we daarover met elkaar in gesprek kunnen gaan. 

Dit is het voor nu. 

Onze delegatie (bestaand uit Marcel Spruijt, Cees Stange, Cees Brouwer en Alex Wentzel) heeft de afgelopen anderhalf jaar heel hard gewerkt aan de afspraken zoals die er nu liggen. Er zijn mooie dingen afgesproken en ook dingen die pijn doen. Wat we nu hebben afgesproken is het meest haalbare (voor de toekomst van de medewerkers en die van ANWB). 

Eind volgende week hoor je meer van ons. Houd je mailbox of brievenbus dus in de gaten. 

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid