Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Recreatie - Nieuws

Werkgevers recreatie moeten over de brug komen

Werkgevers in de recreatie blijven in het cao-overleg dwars liggen op de hoogte van de loonsverhoging. CNV Vakmensen heeft duidelijk aangegeven waar een nieuwe cao aan moet voldoen: minimaal 2% loonsverhoging voor een cao van één jaar.

Het gesprek over een nieuwe cao gaat eigenlijk alleen maar over de hoogte van de loonsverhoging. Allerlei andere belangrijke onderwerpen rondom scholing, zeggenschap over werktijden en gezond en vitaal aan de slag blijven worden besproken in een moderniseringsagenda. Dat leidt nu dus niet direct tot concreet resultaat waar je als medewerkers iets aan hebt. Dat vindt CNV Vakmensen goed, maar dat is tegelijkertijd ook een belangrijke reden om nu wel vol voor een goede loonsverhoging te gaan. En dat is wat ons betreft een verhoging van 2% voor een cao van één jaar of 3% voor een cao van anderhalf jaar. Andere smaken zijn er wat ons betreft niet en wij hebben werkgevers gevraagd hieraan tegemoet te komen. 

Waarom 2%?
Er zijn verschillende redenen waarom wij nu vol inzetten op de loonsverhoging:

  • Het gaat goed met de sector. De markt groeit en het aantal buitenlandse toeristen neemt toe. Het wordt tijd dat medewerkers daarvan gaan meeprofiteren.
  • De kosten voor het levensonderhoud stijgen. In januari bleek dat de inflatie inmiddels 1,7% was. Een loonsverhoging van 2% is dus noodzakelijk om je koopkracht op peil te houden.
  • De sector wil aantrekkelijk zijn voor bestaande en nieuwe medewerkers. Nu al klagen werkgevers dat het lastig is om aan nieuw personeel te komen en dat jongeren de sector links laten liggen. In een supermarkt verdien je meer dan in de recreatiesector. Reden te meer om te investeren in een goede beloning.
  • Wij stellen nu geen andere kostenverhogingen voor. Wij zijn bereid om samen met de werkgevers te praten over modernisering van de cao. Dat is belangrijk voor het toekomstige draagvlak van de afspraken die wij maken in de cao. Daarmee tonen wij de bereidheid om mee te blijven denken en doen. Maar nu leert het voor medewerkers niets concreets op. In dat kader past nu een fatsoenlijke loonsverhoging van 2%.
Hoe nu verder? 
Heb je vragen over je cao? Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? De cao wordt niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren en je werkplezier vergroten.
 
Vragen, problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Wij hebben nu bij werkgever aangegeven dat zij wat ons betreft kunnen kiezen uit twee smaken: een cao voor één jaar met 2% loonsverhoging of een cao voor anderhalf jaar met 3% loonsverhoging. De werkgevers zijn aan zet. Wij hebben laten zien te willen bewegen. Onze eerste inzet was immers en loonsverhoging van 2,5%. Meer rek zit er wat ons betreft niet in. Dat hebben we de werkgevers laten weten. Op 18 april zullen ze op ons laatste voorstel reageren. 

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse
w.breunesse@cnvvakmensen.nl
06-20471879
@WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid