Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Recreatie - Nieuws

Loon, het struikelblok voor nieuwe recreatie cao?

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de recreatie zijn in een eindfase beland. De werkgevers hebben een eindbod gedaan. CNV Vakmensen is vooral teleurgesteld over de loonsverhoging die wordt geboden: namelijk tweemaal 1,5% voor een cao van 2 jaar.

Voor een sector die flink groeit, vinden we dat aan de bescheiden kant. Daarom doen wij nog één ultieme poging jouw koopkracht verder te verbeteren.

De werkgevers (verzameld in de Recron) hebben een eindbod gedaan. Daarmee geven zij aan dat verder onderhandelen geen zin heeft. CNV Vakmensen was daar verbaasd over. Op veel punten zijn wij van mening dat er goede afspraken liggen. Zo hebben we afspraken gemaakt waarmee je meer invloed op je werkrooster krijgt, waarmee je meer duidelijkheid krijgt over hoe je werk en mantelzorgtaken kunt combineren en waarmee we tot een persoonlijk scholingsbudget kunnen komen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om het werken met seizoenskrachten binnen de nieuwe wet Werk en Zekerheid mogelijk te maken, zowel voor de werkgevers als jouw collega’s die seizoensarbeid verrichten van belang.

Verbazing over loon

Vanwege de goede inhoudelijke afspraken die er liggen, waren wij verbaasd dat de onderhandelingen plotseling door de werkgevers werden beëindigd met een eindbod. Wij hadden het sterke gevoel dat ook op het gebied van koopkrachtverbetering een passende afspraak te maken viel. Dat viel tegen doordat de werkgevers niet verder wilden gaan dan een loonsverhoging van 1,5%. Daar hoort wat werkgevers betreft een cao voor 2 jaar bij, waardoor het totaal plaatje er als volgt uitziet: 1,5% verhoging per 1 oktober 2016 en 1,5% verhoging per 1 oktober 2017.

De kaderleden van CNV Vakmensen in onze cao-commissie hebben hier teleurgesteld op gereageerd. Daarom zal CNV Vakmensen een ultieme poging doen om alsnog tot een betere afspraak te komen in desnoods een cao voor 1 jaar. Dit ondanks het feit dat werkgevers met het eindbod dus hebben aangegeven dat verder onderhandelen geen zin heeft.

Werkgevers aan zet

Daarmee zijn de werkgevers aan zet. Het is nu aan hen om te beoordelen of de goede afspraken die er liggen, bezegeld kunnen worden met een loonsverhoging die past bij de positieve ontwikkeling die de sector doormaakt. Wat ons betreft hebben ze 2 weken de tijd om met een reactie te komen. Zodra wij daar meer over horen, zullen we jullie uiteraard informeren.

Wat vind jij?

Graag horen we je reactie op wat er nu in grote lijnen ligt. Daarnaast zijn we ook op zoek naar CNV-leden die onze cao-commissie willen versterken. Voor ons is het fijn om tijdens de onderhandelingen de verschillende voorstellen en scenario’s met je te bespreken, zodat we samen de juiste keuzes kunnen maken in het onderhandelingsproces. Wil je meedenken en meedoen dan kun je dat bij mij melden.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
w.breunesse@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid