Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Dagrecreatie - Nieuws

Onderhandelingen cao recreatie van start

In de afgelopen weken zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao recreatie van start gegaan. CNV Vakmensen steekt naast een fatsoenlijke loonsverhoging in op meer zeggenschap van werknemers over werktijden en persoonlijke scholingsbudgetten.

Vooral de hoogte van de loonsverhoging is op dit moment een lastig gespreksonderwerp.

In de onderhandelingen hebben de werkgevers in de recreatiebranche laten zien op een aantal thema’s goed mee te denken met de inzet van CNV Vakmensen. Zo is er de bereidheid om met ons mee te denken hoe jouw zeggenschap over werkdagen en
-tijden beter kan worden verankerd in de cao. Dit alles om een goede balans tussen werk, privé en zorg te bewaren en daar als werknemer zelf meer regie op te hebben.

Persoonlijk ontwikkelingsbudget en duurzaam inzetbaar
Ook op ons voorstel om tot een persoonlijk ontwikkelingsbudget te komen reageren werkgevers positief. Het wordt gezien als een goed middel om jou meer mogelijkheden en eigen regie te geven om je verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Naast scholing en ontwikkeling kijken we ook naar mogelijkheden om op een gezonde manier en met plezier in werk in de sector te blijven werken, bijvoorbeeld om vanaf 60-jarige leeftijd de keuze te krijgen om 80% te gaan werken tegen 90% van je salaris en met behoud van 100% pensioenopbouw. Werkgevers willen dit wel, maar willen dan wel de bestaande afspraken voor ‘oudere’ werknemers verder versoberen.

Loon wordt lastig
Ondanks de positieve ontwikkelingen in de sector en goede vooruitzichten zijn de werkgevers terughoudend in het verbeteren van je loon. Er ligt nu een voorstel om de lonen slechts met 0,75% per jaar te verhogen. Dat is ver onder wat er gemiddeld in Nederland op dit moment wordt afgesproken. CNV Vakmensen heeft aangegeven, dat een betere loonsverhoging in een sector, die in z’n algemeenheid goed draait, de basis moet zijn voor een nieuwe cao.
  
Wat vind jij?
CNV Vakmensen is benieuwd wat jij vindt als er een nieuwe regeling komt voor ‘oudere’ werknemers als de huidige regelingen worden versoberd? En wat vind jij van de loonsverhoging? Is een verhoging van 0,75% per jaar acceptabel of past dit totaal niet bij de ontwikkelingen in de sector?

Of denk je mee?
Naast het feit dat we graag van je horen hoe je tegen de onderhandelingen over een nieuwe cao aankijkt zijn we ook op zoek naar CNV-leden, die tijdens de onderhandelingen willen meedenken en meedoen. Voor ons is het fijn om tijdens de onderhandelingen de verschillende voorstellen en scenario’s met je te bespreken, zodat we samen de juiste keuzes kunnen maken in het onderhandelingsproces. Wil je meedenken en meedoen dan kun je dat bij mij melden.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
06-20471879/w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid