Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Papier en karton - Nieuws

Werknemers Tetra Pak komen in actie

De werknemers van Tetra Pak in Moerdijk komen vanaf vanmiddag in actie, nu de directie van Tetra Pak niet is ingegaan op de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan. Een ultimatum van CNV Vakmensen is om 12.00 uur verstreken. "Vanmiddag om 15.00 uur is er een werkonderbreking, vanaf volgende week komen we echt in actie", zegt onderhandelaar Arjan Huizinga van CNV Vakmensen.

Tetra Pak wil de vestiging in Moerdijk nog dit jaar sluiten. Daarbij gaan 215 banen verloren. CNV Vakmensen had eerder deze week een lijst met eisen neergelegd waaraan het sociaal plan moet voldoen. "We willen een stevige compensatie voor de werknemers. Tetra Pak is een winstgevende onderneming en zal hier een hoge prijs voor moeten betalen. Dat betekent bijvoorbeeld een goede ontslagvergoeding en een budget van 4.000 euro per werknemers voor ondersteuning bij het vinden van een andere baan. En zo hebben we nog een aantal eisen op tafel gelegd."

Druk opvoeren

De directie van Tetra Pak reageerde vanmorgen op de valreep met een brief aan de vakbonden. In de brief biedt de directie aan om het eindbod in te trekken en met de bonden in gesprek te willen gaan over "een interessante aanbieding". "Maar daar trappen we niet in", zegt Huizinga. "Deze brief is onvoldoende, het is volstrekt niet duidelijk welke eisen Tetra Pak wel en niet wil overnemen. Conclusie is dat het ultimatum is verstreken, zonder dat aan onze eisen is voldaan. Daarmee zijn acties onvermijdelijk geworden. We beginnen vanmiddag om 15.00 uur met een werkonderbreking. Daar zullen we de situatie met de mensen bespreken. Vanaf begin volgende week zijn meer werkonderbrekingen en stakingen te verwachten. We voeren de druk net zo lang op, totdat de directie in beweging komt. Ze zullen uiteindelijk wel moeten."

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft nog geen definitief advies uitgebracht over de sluitingsplannen. De ondernemingsraad heeft een aantal kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over de rechtmatigheid van het besluit.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid