Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Papier en karton - Nieuws

Ultimatum aan Tetra Pak Moerdijk

CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum gesteld aan verpakkingsbedrijf Tetra Pak in Moerdijk. "We geven de directie nog een paar dagen de tijd om met een beter sociaal plan te komen", zegt onderhandelaar Arjan Huizinga van CNV Vakmensen. "Als Tetra Pak vasthoudt aan het huidige eindbod, gaan we begin volgende week actievoeren."

Het ultimatum loopt af op vrijdag 25 april om 12.00 uur. De vakbonden willen onder meer dat Tetra Pak de werknemers een betere ontslagvergoeding biedt, vooral voor oudere werknemers die in de huidige arbeidsmarkt weinig perspectief hebben. "En we hebben nog een hele lijst met eisen", zegt Huizinga. "Bijvoorbeeld een budget van 4.000 euro per werknemer voor ondersteuning bij het vinden van een andere baan."  

Stevige compensatie  

Volgens Huizinga verdienen de werknemers een stevige compensatie, omdat Tetra Pak een winstgevend bedrijf is. "Het gaat hier om een goed renderende onderneming, die vooral de focus heeft op het maken van nóg meer winst en zich niet bekommert om de werkgelegenheid van 215 werknemers. De mensen voelen zich afgedankt, na jaren trouwe dienst. De directie van Tetra Pak heeft ook weinig gevoel voor alles wat er aan werkgelegenheid omheen hangt. Want bij een complete bedrijfssluiting, zoals hier het geval is, gaan vele tientallen extra banen verloren bij andere bedrijven. Denk aan de beveiliging, schoonmaak en catering. Zij vallen allemaal buiten een sociaal plan."  

Kritische vragen  

Tetra Pak maakte in januari bekend de fabriek in Moerdijk nog dit jaar te willen sluiten. "De ondernemingsraad heeft hier kritische vragen over gesteld, bijvoorbeeld over de rechtmatigheid van het sluitingsplannen. Op dit moment is er nog geen witte rook voor wat betreft een definitieve advisering door de ondernemingsraad", zegt Huizinga.   

Acties  

Als het ultimatum verloopt zonder dat Tetra Pak heeft gereageerd, zijn begin volgende week de eerste acties te verwachten, in de vorm van werkonderbrekingen of stakingen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid