Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Papier en karton - Nieuws

Sluiting Tetra Pak Moerdijk: ruim 225 man op straat eind 2014

CNV Vakmensen: Onverwachte mokerslag voor personeel

De constante prijzendruk van de supermarkten op de voedingsmiddelenindustrie zorgt voor meer werkeloosheid in Nederland. Het moet steeds goedkoper, maar het breder perspectief ontbreekt bij veel bedrijven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) houdt volgens CNV Vakmensen ook in dat een bedrijf oog heeft voor de hele productielijn inclusief werknemers en hun arbeidsomstandigheden van producent, toeleverancier en winkelbedrijf. 

Vandaag heeft Tetra Pak de sluiting van de fabriek in Moerdijk bekend gemaakt. De oorzaak is de behoefte van het bedrijf aan goedkopere druk- en verpakkingstechniek voor de drankenindustrie. CNV Vakmensen onderhandelaar Henk van Beers: “De prijzenslag tussen supermarktketens is op de lange termijn niet goed voor de consument. De megaknallers en hamsterweken leiden tot een enorme uitholling van fatsoenlijk werk in Nederland. Tetra Pak Moerdijk is niet het eerste toeleverende bedrijf, in de keten van de toeleveringsbedrijven van de voedingsindustrie, dat de prijzenslag met het goedkope Oost Europese landen verliest. Het moet een keer stoppen, want de consument betaalt deze prijzenslag via hogere sociale premies. De kosten van WW worden niet door het bedrijf betaald, maar door ons allemaal.”

Bonus en ontslag

Henk van Beers: “2013 Was het beste jaar ooit voor Tetra Pak. Volgende maand krijgen de mensen de bonus voor die prestatie. In Brabant zeggen ze ‘Houdoe en bedankt’ en dat is hier wel erg letterlijk genomen. Het getuigt van weinig respect en waardering om werknemers na goede prestaties op deze wijze aan de kant te schuiven. Het bericht kwam hard binnen”.

IJzersterk sociaal plan

CNV Vakmensen wil een ijzersterk sociaal plan voor de ruim 200 werknemers die aan het einde van het jaar op straat staan door gedwongen ontslag bij Tetra Pak in Moerdijk. Eerst moet duidelijk worden dat alternatieven voor openhouden niet mogelijk zijn. Vandaag heeft het personeel vernomen dat de productie van drinkverpakkingen van sap en zuivel verplaatst wordt naar het oosten van Europa. Waar de loonkosten voor het bedrijf veel goedkoper zijn.

Henk van Beers: Tetra Pak is marktleider in voedselverwerking en verpakkingen. Hun slogan ‘Protect what’s good’ zou natuurlijk ook moeten slaan op hun eigen medewerkers. Het bedrijf pleit voor duurzaamheid, maar daar zien de werknemers nu niets van terug. Er is niet geïnvesteerd in nieuwe technologie in Nederland en wel in Oost-Europa met een nieuwe fabriek.”


Overleg met de OR en de bonden gaat volgende week verder. CNV Vakmensen is van mening dat het sociaal plan vele extra voorzieningen moet inhouden gezien de financiele situatie van het bedrijf, als alternatieven niet mogelijk zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid