Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Papier en karton - Nieuws

Ruim 200 banen op de tocht bij Sappi

Bij papierproducent Sappi Netherlands staan veel banen op de tocht: 192 banen in Nijmegen en 22 in Maastricht. "Het komt voor ons niet totaal onverwacht, maar we zijn wel geschrokken van de omvang van de plannen", reageert Jean-Marie Severijns, bestuurder van CNV Vakmensen. Het personeel is inmiddels geïnformeerd.

Door de dalende vraag naar papier overweegt Sappi de productie in Nijmegen op termijn te herverdelen onder de andere Sappi-dochters in Europa. Dit proces gebeurt volgens Severijns in nauw overleg met ondernemingsraad en vakbonden. Ook wordt onderzocht welke Sappi-producten in Nijmegen geproduceerd zouden kunnen worden. In Maastricht staan nog eens 22 banen op de tocht, hoofdzakelijk op het gebied van interne services.  

Overcapaciteit   

"Het zijn zware tijden voor de papierindustrie", zegt Severijns. "Door het digitale tijdperk is er minder vraag naar papier en is er sprake van een structurele overcapaciteit in de papiersector wereldwijd. Samen met de stijgende grondstofprijzen en dalende verkoopprijzen is dit een dodelijke cocktail", zegt Jean-Marie Severijns, bestuurder van CNV Vakmensen.  

Om de tafel  

De komende maanden gaat Sappi met de vakbonden en de ondernemingsraad om de tafel. Ook volgt er een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad. Severijns: "Het siert Sappi dat het bedrijf - ondanks het negatieve nieuws - ons tijdig heeft geïnformeerd over de  plannen en dat zij samen met ons op zoek gaat naar mogelijke alternatieven. Wij gaan de komende maanden in ieder geval de uitdaging aan om de werkgelegenheid te behouden in Nijmegen en Maastricht. Eerst willen we nader uitzoeken wat er bij Sappi aan de hand is en bekijken welke alternatieven haalbaar zijn. Dat gaan we komende donderdag bespreken. Mochten er uiteindelijk toch banen verloren gaan, dan is het goed om te weten dat we recent aan de cao-tafel een goed sociaal plan hebben verlengd."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid