Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Smurfit Kappa Golfkarton - Nieuws

Oproep aan werknemers Solidus Solutions. Staking!

Het is jullie werkgever geweest die de onderhandelingen heeft afgebroken. Wij waren nog zeker niet klaar en hadden nog ruimte om bij elkaar te komen. Sinds dat moment, zijn er vanuit de bonden de nodige handreikingen gedaan om weer opnieuw om tafel te komen. Dat heeft niet geholpen.

Natuurlijk ontstaat er na een paar weken de vraag waar doe ik het voor? En was dat eindbod wel echt zo slecht?

De staking die ingang is gezet en die wordt volgehouden door de werknemers van Solidus Solutions, gaat over meer! Respect voor jullie als werknemers, jullie vertegenwoordigers en over grenzen stellen.

Jullie werkgever heeft een plan gepresenteerd waarin hij de visie op de toekomst neerzet. Een gedegen plan voor de toekomst van de fabrieken van Solidus Solutions. Dat is mooi en er is geen reden om hierin geen vertrouwen te hebben. Waar het fout loopt is de manier waarop het plan gefinancierd zou moeten worden in de ogen van jullie werkgever. Jullie werkgever is vanaf het moment van de start van de onderhandelingen opzoek gegaan naar financieringsbronnen binnen jullie arbeidsvoorwaarden. En dat op ook best een slimme manier. Jullie mochten er in loon niet al teveel op vooruitgaan en de echte pijn wordt neergelegd bij de werknemers van de toekomst. Die kunnen nu toch nog niet klagen, want zij zijn er immers nog niet. Gelukkig hebben de generaties voor jullie daar nooit zo tegenaan gekeken en ik hoop ook echt, dat deze manier van de rekening verschuiven naar onze kinderen geen trend wordt.

Zijn we daarom zo boos? Nee, ik vond het wel jammer dat er meteen uit de beurs van de werknemers gesloopt wordt om de fabrieken zo snel mogelijk rendabel te krijgen. Misschien wel logisch vanuit de werkgever, maar ik vond het teleurstellend. Waar ik echt verontwaardigd over was en eigenlijk nog steeds ben, is dat wij een voorstel hebben gedaan, waarop wij best willen nadenken over meebetalen en daar keihard nee op kregen. Wij vroegen inruil voor de investering die werknemers zouden moeten doen, zekerheid op werk. Dat wilde de werkgever niet geven. Dan wordt het verhaal al wat spannender. Dan moeten wij investeren in een plan, waar wij, de werknemers, geen invloed op hebben, maar ook niets voor terug krijgen. Het blauwe ogen principe. Ik zal eerlijk zijn, ik vertrouw maar weinig mensen met mijn eigen geld, maar nog minder met dat van jullie. 

Jullie eis op een minimale loonsverhoging van 2% was niet overvragen en ik weet zeker, dat wanneer de werkgever niet nog meer “bijzondere” aanpassingen in het loongebouw had voorgesteld, dat jullie best akkoord hadden kunnen gaan. Het is de trend die is ingezet, waar collega’s en ook de bonden grote zorgen over hebben. Wanneer een werkgever de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe werknemers zo makkelijk naar beneden bijstelt, meteen begint met allerlei doem scenario’s over de toekomst van jullie werkgelegenheid, wanneer hij z’n zin niet krijgt, waar eindigt dit dan? Wordt er al gekeken naar “efficiëntere manieren” van het inzetten van personeel, lees maatregelen die de werkdruk zullen verhogen, dit alles tegen zo min mogelijk loonkosten? Jullie zijn de belangrijkste investering van Solidus Solutions. Jullie zijn het, die karton maken! Aurelius, die we geen durfkapitalist mogen noemen, dus dat zullen we dan ook maar niet doen, mag dan geld maken, dat doen zij met het karton, wat jullie maken. 

We zijn deze weg ingeslagen en CNV Vakmensen is erg verdeeld in de conflict, daarom heb ik mij ook erg terughoudend opgesteld. Ik draag als bestuurder verantwoordelijkheid voor alle leden, zij die werken en zij die staken. Het is wel zo dat wij, wanneer we nu allemaal akkoord zouden kunnen gaan met het eindbod, de stakingen niet stoppen. Bij de laatste staking, waren er 206 leden van FNV in staking tegen 6 leden van CNV Vakmensen.

Ik vraag jullie zelf de afweging te maken hoe je in dit conflict staat en iedereen te respecteren in zijn of haar keuze. De mensen die staken, staan er niet voor niets en het gaat wel echt ergens over. Laat je niet wijsmaken, dat het slechts gaat over geld of kwartaaldagen, het gaat over hoever een werkgever zou moeten kunnen gaan om jullie mee te nemen in de spiraal naar beneden. Respect voor werknemers en vertrouwen in de mensen die het meest belangrijk zijn en dat zijn jullie.In de bijlage de stakingsoproep voor morgen. Heel veel succes!
Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid