Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sappi - Nieuws

Voortgang cao en vacatures bij Sappi Maastricht

Graag vraag ik jullie aandacht voor wat actuele ontwikkelingen inzake jullie cao en bij jullie ondernemingsraad. En wij zoeken een kaderlid.

Concept-tekst Cao Sappi Maasstricht 2017-2018

Een cao afspreken is een tijdtrovende bezigheid. Dat geldt helaas ook voor de tekstuele aanpassingen in de Cao Sappi Maastricht. Momenteel zijn we drukdoende om de gemaakte afspraken correct vertaald te krijgen in een nieuw cao-boekje. Ik verwacht/hoop dat rond Pasen de nieuwe cao-tekst vastgesteld kan worden.

Drie dagen duurzaam inzetbaarheidsdagen sparen op jaarbasis

Zoals bekend zijn de seniorendagen per 1-1-2017 na veel discussie uiteindelijk herverdeeld/omgebouwd tot duurzaam inzetbaarheidsdagen. Voor de overgangsperiode hebben de oudere werknemers -afhankelijk van leeftijd- een beperkt aantal seniorendagen in plaats van duurzaam inzetbaarheidsdagen. Zowel de duurzaam inzetbaarheidsdagen als de seniorendagen hebben in feite hetzelfde doel: aanwenden in kader van duurzaam inzetbaarheid. Momenteel hebben we met Sappi een meningsverschil over het wel/niet kunnen sparen van drie seniorverlofdagen op jaarbasis.

Problemen in een notendop:

 • Alle werknemers die duurzaam inzetbaarheid verlofdagen hebben (tot 57 jaar per
  31 december 2016) mogen maximaal drie DI-dagen per jaar sparen voor een periode van maximaal 3 jaar.
 • Alle werknemers die seniorverlofdagen hebben (57 jaar en ouder per 31 december 2016) mogen geen drie dagen op jaarbasis sparen. Niet opgenomen seniorenverlof die je in betreffende kalenderjaar niet opneemt of niet kunt opnemen (bijvoorbeeld door ziekte) ben je dus kwijt, aldus Sappi.
 • Sappi komt nu met een compromis-oplossing, waardoor vrij vertaald 58-jarigen en ouder (peildatum 31 december 2016) in de overgangsregeling geen drie dagen (max drie jaar) mogen sparen en terwijl de jongere werknemers ( 57-) in de overgangsregeling wél drie d.i.d /sv- baarheidsdagen (max drie jaar) mogen sparen.

De visie van Sappi acht ik niet alleen onredelijk en onbillijk maar is volgens mij ook in strijd met het gelijkheidsbeginsel met betrekking tot werknemers mét of zonder overgangsregeling: gelijke monniken, gelijke kappen. Het moge duidelijk zijn dat de visie van Sappi ons gezamenlijk streven om het onderling vertrouwen te verbeteren niet ten goede komt. Wordt dus vervolgd.

Vacatures: Ondernemingsraad Sappi Maastricht en kaderlidmaatschap CNV Vakmensen

Medio 2018 start ons gewaardeerd kaderlid en OR-lid Patrick van de Kragt met een pittige opleiding. Hierdoor moet Patrick vervelende keuzes maken: per mei/juni 2018 stopt Patrick noodgedwongen met zijn werkzaamheden voor de Ondernemingsraad Sappi Maastricht. Tevens stopt hij dan ook zijn activiteiten als kaderlid van CNV Vakmensen. Een gevoelige aderlating. Zoals bekend assisteert Patrick mij aan de cao-tafel. Langs deze weg wil ik Patrick bedanken voor zijn waardevolle constructieve inbreng van afgelopen jaren en wensen wij hem veel succes met zijn opleiding. Kort en goed: we hebben binnenkort twee vacatures.
Heb je suggesties of interesse om samen met mij en andere actieve OR-leden mee te denken over jullie arbeidsvoorwaarden? Of heb je interesse in 2018 aan de cao-tafel samen met mij direct mee te praten over jullie cao? Vul dan bijgevoegd antwoordformulier vóór 20 april in en e-mail dat naar mij.

E-mailadres

Om onze leden snel en meer te informeren maken wij in toenemende mate gebruik van e-mails, digitale nieuwsbrieven.
Heb jij jouw (nieuw) e-mailadres nog niet aan ons doorgegeven? Mail dan even jouw gegevens naar mij door.

Heb je nog vragen of wil je reageren? Neem dan even contact met mij op.

Jean-Marie Severijns
Bestuurder CNV Vakmensen
E.: j.severijns@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 21 60
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid