Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sappi - Nieuws

Sappi schort ook na de vierde ronde overleg op

Sappi schort ook na de vierde onderhandelingsronde het overleg weer op

Donderdag 12 maart is de directie van Sappi teruggekeerd van de tekentafel met een ‘nieuw’ voorstellenpakket voor de cao. In het overleg op die dag werd de leden van CNV Vakmensen en FNV andermaal een voorstellenpakket voorgelegd waarin wederom de ‘knip’ tussen oud en nieuw personeel was opgenomen. Sappi vindt het blijkbaar acceptabel dat nieuwe werknemers 12 dagen meer zouden moeten werken zonder loon voor die 12 dagen en daar bovenop nog eens genoegen moeten nemen met een veel minder goede pensioenregeling.

Al in eerdere overleggen hebben wij de directie van Sappi telkenmale laten weten dat deze ‘knip’ voor ons niet acceptabel was. De leden van beide bonden hebben immers in de ledenraadplegingen unaniem laten weten tegen een dergelijke knip te zijn. Zij willen geen bedrijf waarin twee soorten werknemers rondlopen. De medewerker die al wat langer in dienst is heeft een beter salaris, arbeidsvoorwaarden en pensioen dan de medewerker die net in dienst is getreden. Op die manier creëer je ongelijkheid op de werkvloer en kunnen jullie in een situatie komen waarin oud tegen nieuw wordt uitgespeeld.

Ook de voorstellen met betrekking tot het inleveren van Adv-dagen of de extra opkomstdagen hield Sappi op tafel. Ook hier hebben we laten weten dat de leden ons unaniem hebben laten weten tijd boven geld te stellen. De ledenraadpleging heeft zich uitgesproken, ook unaniem, tegen deze extra werkdagen. Bovendien werd door de werkgever ook hierin weer een verschil aangebracht tussen het bestaande personeel en de mensen die in de komende jaren in dienst worden genomen. Niet acceptabel dus.

De vakbonden hebben daarom aangegeven dat eerst de knip van tafel moet, alvorens de overige voorstellen inhoudelijk te bespreken. Daarop heeft Sappi besloten het overleg op te schorten om zich nogmaals te beraden over de ontstane situatie. Zodra we weer van de werkgever horen, laten we jullie dat weten.

In de nieuwsbrief die jullie werkgever afgelopen vrijdag heeft verspreid lezen we niets over de ‘knip’ en de extra opkomstdagen. En laat dat nu juist de kern van dit cao-conflict zijn. Voor een werkgever die zegt het vertrouwen te willen herstellen en transparant te communiceren, is dat op zijn minst merkwaardig te noemen.

Mede namens vakbondsbestuurder Wilfred Jonkhout (FNV) en kaderleden Mick Coolen, Emile Rijvers, Jean Weijzen en Ralph Hamelers

Jean-Marie Severijns
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 60
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid