Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Sappi - Nieuws

Cao-onderhandelingen Sappi

Tijdens de 2e cao-ronde op 16 november heeft Sappi op hoofdlijnen constructief gereageerd op de voorstellen van CNV Vakmensen en de overige vakbonden. We zijn er nog niet, maar we streven er naar op 29 november de cao-onderhandelingen te kunnen afronden.

Een broedende kip moet je niet storen……
Op 16 november hebben wij bijna 6 uur in een constructieve sfeer en met wederzijds respect onderhandeld over jullie arbeidsvoorwaarden. Essentieel verschil ten opzichte van vroeger is dat met de nieuwe directie er een nieuwe frisse wind waait. De “vechtmodus” aan de cao-tafel is grotendeels verdampt. Een mooi voorbeeld is dat de directie positief gereageerd heeft op een (oud)voorstel van CNV Vakmensen om vanaf heden eenmaal per kwartaal met de vakbonden overleg te hebben over de ontwikkelingen bij Sappi Maastricht.

Natuurlijk zijn er ook wat onbedoelde “weeffouten”. In het verleden hadden we in kader van open en transparant communiceren met Sappi afgesproken vóór de start van cao-onderhandelingen elkaars cao-voorstellen uit te wisselen. Doordat de samenstelling van de directie nogal gewijzigd is, stond deze afspraak niet meer op het netvlies van Sappi. Gevolg: Sappi heeft geen voorstellenbrief met ons uitgewisseld. In plaats van krampachtig te reageren heeft Sappi nu direct toegezegd deze afspraak in ere te herstellen.

Sappi heeft op 16 november wel inhoudelijk gereageerd op de voorstellen van de 3 vakbonden. Daarnaast heeft Sappi nu ook een concreet start-loonbod voorgesteld. Aangezien de discussies nog niet afgerond zijn is het nu te vroeg om daar meer over te vertellen.

CNV Vakmensen heeft de verwachting dat de cao-onderhandelingen op 29 november met succes afgerond kunnen worden. In dat geval organiseren wij op 13 december een 2-tal besluitvormende ledenraadplegingen. De uitnodiging voor die ledenraadplegingen ontvangen jullie dan begin december.

Compliment
Een attent meedenkend lid van CNV Vakmensen heeft ons er op gewezen dat in de nieuwe cao een storende fout staat in artikel 19 b1: bij ondertrouw van hetzelfde geslacht krijgt die werknemer een extra dag, dus verzuim met behoud van salaris. Sappi heeft snel en positief gereageerd door deze fout in art 19 B1 en art. 19 d aan te passen:

  • ongeacht het geslacht van partner heeft een werknemer bij ondertrouw dan recht op een dag verlof met houd van loon;
  • ongeacht het geslacht van partner heeft een werknemer bij huwelijk dan recht op 3 dagen verlof met houd van loon;

Kortom heb je twijfels of vragen over de cao Sappi; kom je iets vreemds of een mogelijke fout tegen in de cao-tekst? Heb je cao-suggesties? Laat het ons dan even weten. Dan stemmen wij dat af met Sappi. Privacy wordt dan uiteraard gewaarborgd.

Heb je nog vragen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan even contact met ons op. Ontvang je onze nieuwsbrieven nog niet per e-mail? Meldt dat even bij ons, dan maken we dat in orde.

CNV Weetjes

Jullie zien, we maken werk van jullie werk! Wil je meer weten over de voordelen van een lidmaatschap bij CNV Vakmensen? Kijk dan op onze site www.cnvvakmensen.nl.

Mede namen Ralph Hamelers, cao delegatie lid Ralph.hamelers@sappi.com

Jean-Marie Severijns
Bestuurder
M: 06-51602160
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl   

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid