Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Océ - Nieuws

Stemming reparatie 3e WW-jaar Cao Canon-Océ

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij de aanhoudende inzet van de vakbonden kan een werkloze werknemer weer maximaal aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering – als hij voor dit recht lang genoeg heeft gewerkt.

Als je je baan kwijtraakt of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om de duur van de WW en de WGA. De vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW en WGA in cao’s worden gerepareerd, zodat de (cao-)medewerkers hun inkomenszekerheid behouden bij ziekte of werkloosheid.
In de huidige cao hebben we afgesproken dat we de WW en de WGA voor medewerkers gaan repareren. Nu is er meer bekend over de uitvoering, vragen wij aan onze leden om definitief te besluiten over de reparatie van de WW en de WGA.

Breng je stem uit 
CNV Vakmensen roept je op om nu je stem uit te brengen. Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen heb je deze inlogcode nodig: CAN-33100107. Stemmen kan tot en met 15 maart 2018. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je om te stemmen dit webadres gebruiken: https://q.mwm2.nl/j1tuEvUNG0inhX1VWiZv3Q en dezelfde inlogcode gebruiken. Er vinden ook voorlichtingsbijeenkomsten hierover plaats. Je kan ervoor kiezen om in één van de bijeenkomsten je stem uit te brengen om aan te geven of je vóór of tegen reparatie van de WW WGA bent.

Voorlichtingsbijeenkomsten vinden plaats:

  1. in Venlo, op dinsdag 13 maart 2018, om 12.30 uur, om 16.30 uur, en om 20.00 uur, in het In Van der Valk Hotel, Nijmeegseweg 90 te Venlo.
  2. In ’s-Hertogenbosch, op woensdag 14 maart 2018, om 17.00 uur, in Fletcher Valk Hotel, Burgemeester Burgerslaan 50 te Rosmalen.

Wat houdt de reparatie nou precies in?
Een voorbeeld: stel je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige (en eerdere werkgevers) in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW.
Nu krijg je nog maar 20 maanden WW en beland je sneller in de bijstand!
Dank zij de reparatie in de Cao Canon / Océ behoud je je oud recht, namelijk 30 maanden WW. Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Meer inkomenszekerheid regel je samen in een nieuwe “afzonderlijke” cao. Dit betreft een contract (afzonderlijke cao) voor 5 jaar voor deze afspraak: reparatie WW/WGA Canon - Océ.
Om te repareren kan de Cao Canon–Océ aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren EN bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Wanneer er veel bedrijven meedoen – en daar streven de vakbonden naar – dan blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW. Dit is gunstig wanneer je bijvoorbeeld bij een andere werkgever gaat werken.

Wat kost het en wie betaalt het?
Deze reparatie kost geld. Landelijk is afgesproken dat de werkgevers de premie betalen voor de wettelijke WW en de werknemers de bijdrage betalen voor de reparatie. Die is voor het jaar 2018 vastgesteld op 0,2%. Bij een gemiddeld salaris is dat netto € 3,-  per maand.
De komende jaren kan die bijdrage iets oplopen, maar het mag nooit meer zijn dan 0,75%, ofwel ongeveer € 9,-.
Wanneer de Cao Canon–Océ “Verlenging WW/WGA” door jullie, de vakbondsleden, wordt goedgekeurd, betalen alle (cao-)medewerkers, zowel leden als niet-leden, mee op grond van deze cao.
Kijk voor een toelichting en meer individuele voorbeelden naar dit filmpje of typ hiervoor het volgende webadres in jouw browser: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/ww-uitkering/reparatie-ww-rechten. Ook tref je in de bijlage een overzicht van veelgstelde vragen aan.

René Jongen
bestuurder CNV Vakmensen
E r.jongen@cnvvakmensen.nl 
M 06 5120 2961                                            

 

 

                                  

 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid