Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kartonnage - en Flexibele Verpakkingenbedrijf - Nieuws

Invulling pensioenafspraak Cao Kartoflex

Op dinsdag 29 november is er een overleg geweest tussen de werkgevers en vakbonden van de Cao Kartonnage en Flexibele Verpakkingen. In dit overleg is besproken hoe de maximale premie van 22,5% wordt verdeeld over de diverse onderdelen van het pensioen.

In de cao onderhandelingen van dit jaar is afgesproken dat we naar een andere pensioenregeling gaan. De premie van deze regeling is vastgesteld op 22,5%. Daarvan betalen de werknemers 49% en de werkgevers 51%, net zoals dit jaar. Binnen de pensioenregelingen kennen we drie onderdelen:

  • ouderdomspensioen
  • Partnerpensioen
  • Premievrijstelling voor (gedeeltelijke) arbeidsongeschikten

Tot 1 januari 2017 bouw je 1,875% per jaar op en het partnerpensioen ter waarde van 70%. Ook is er een premievrijstelling voor arbeidsongeschikten van 100% van het loon voor arbeidsongeschiktheid. Deze regeling heeft in dit jaar een premie van 25,85%. De premie stijgt tot 28,85% in 2017. De jaren daarna zal de premie nog meer stijgen. Dit komt uiteindelijk op ruim 33%. Dit is een zeer hoge premie. Deze stijging is het gevolg van de lage rente, langere levensverwachting en de eis van De Nederlandsche Bank dat er een kostendekkende premie moet zijn.

Alle partijen aan de cao tafel vonden dit een erg hoge stijging. Daarom hebben we gekozen voor een andere pensioenregeling die dezelfde elementen heeft. De maximale premie wordt dan 22,5%.

Er komt dan een andere verdeling:
Opbouw van ouderdomspensioen van 1,61% per jaar, het partnerpensioen wordt voor de helft opgebouwd via een eigen potje en voor de andere helft wordt een risicoverzekering afgesloten. De premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid blijft op 100%. Deze verdeling geldt voor 2017. Elk jaar zal bekeken worden hoe de verdeling zal worden ingevuld.

Wat betekent dat voor jou?

Je bouwt een kleiner ouderdomspensioen op. Het werknemersdeel van de pensioenpremie wordt lager, dit levert een klein netto voordeel op.

Wanneer je overlijdt tijdens je dienstverband krijgt je partner toch een heel partnerpensioen. Deze is 70% van het te bereiken ouderdomspensioen. Een deel vanuit je eigen potje en een deel via de risicoverzekering. Wanneer je uit dienst bent en dan overlijdt dan wordt alleen het eigen potje uitgekeerd, de rechten vanuit de pot die opgebouwd is tot en met 2016 en het kleinere eigen potje vanaf 2017. Je kan het partnerpensioen ook vrijwillig bijverzekeren. Het bijverzekeren kost ongeveer 2,5%. Bij overlijden tijdens dienstverband krijg je dan een volledig partnerpensioen en een uitkering uit de risicoverzekering. De reeds opgebouwde rechten van het partnerpensioen tot 31 december 2016 blijven bestaan.

De opbouw verandert per 1 januari 2017. Het partnerpensioen kan je wanneer je met pensioen gaat ook uitruilen voor ouderdomspensioen, bijvoorbeeld als je geen partner hebt. Er verandert niets aan de pensioenpremievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, je bouwt dan wel pensioen op maar hoeft er niet voor te betalen.

Mocht je nog opmerkingen hebben en of vragen kan je mij bereiken via 06 51 60 20 48 of via j.kraan@cnvvakmensen.nl

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,
bestaande uit Kees Huijsmans en John Wesselingh en ondergetekende

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M: j.kraan@cnvvakmensen.nl
E: 06 51 60 20 48

16-4154

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid