Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kartonnage - en Flexibele Verpakkingenbedrijf - Nieuws

Cao-onderhandelingen Kartoflex opgeschort

De onderhandelingen voor de cao Kartonnage en flexibele verpakkingen zijn tijdelijk opgeschort. De standpunten van werkgevers en vakbonden liggen nog ver uit elkaar op het gebied van loonsverhoging. Wel is er overeenstemming over een cao á la carte en een budget voor duurzame inzetbaarheid.

Op 1 november 2019 loopt de cao af. In mei zijn we al begonnen met het onderhandelen voor een nieuwe cao. In eerste instantie hadden de werkgevers een aantal verslechteringen voorgesteld. Deze zijn nu van tafel.

In een werkgroep is er een voorstel uitgewerkt om bestanddelen uit de cao te kunnen ruilen voor geld of tijd. De werknemer heeft in de cao á la carte zelf de regie. Een voorstel om planbare bijzonder verlof te vervangen door 7,7 vakantie-uren per jaar kan worden voorgelegd aan de OR/PVT of personeelsvergadering. Dat wordt per bedrijf voorgelegd.

Langer werken
De proef langer werken (meer dan 40 uur per week) wordt gemaximeerd op 40 uur per week. Oude afspraken blijven staan. Het maandloon moet dan wel gebaseerd zijn op 40/36e van het maandloon. Ook andere arbeidsvoorwaarden moeten worden aangepast aan het contract. Ouderenregeling (80% werken, 85% loon en 85% pensioenopbouw) staat nu ook open voor parttimers met een minimum van 30 uur per week. De parttimers kunnen voor 20% van hun uren de regeling aanvragen. De regeling kan alleen gemotiveerd schriftelijk worden afgewezen door werkgever.

Seniorendagen
Het voorstel om de seniorendagen af te schaffen is teruggetrokken door de werkgevers. Wel gaan we onderzoeken hoe deze regeling gecombineerd kan worden met de ouderenregeling en eventueel een nieuwe regeling samen met de mogelijkheden uit het nieuwe pensioenakkoord.

Jaarlijks duurzame inzetbaarheidsbudget
Er is een akkoord over een jaarlijks duurzame inzetbaarheidsbudget van € 150 bruto per jaar. Het budget kan worden gebruikt om je inzetbaarheid te behouden of te verbeteren. Daar zal een hulpmiddel voor worden ontwikkeld. Vanaf 50 jaar zal er geleidelijk één financieel planningsgesprek worden aangeboden ter waarde van € 750. Deze kan je gebruiken om je financiën te plannen voor na je pensionering of nog gedurende je werkende periode. Omdat er meer dan 2000 mensen in de sector ouder zijn dan 50 jaar zal het geleidelijk worden ingevoerd. Het Fonds Collectieve Belangen Verpakkingen zal de aanvragen gaan regelen. Hou de website https://www.fcb-verpakkingen.nl/ in de gaten. Op deze site kan je ook meer lezen over de campagne Vitaal verder. Dit is de campagne om fit en bekwaam te zijn in je werkzame leven.

Loon
Over het loon zijn we het nog niet eens. Tot nu toe hebben de werkgevers een bescheiden loonbod gedaan. CNV Vakmensen is van mening dat er een loonsverhoging moet komen die de koopkracht verbetert. De schorsing van de onderhandelingen is nodig om de werkgevers te laten overleggen met hun achterban.

Al deze afspraken worden pas van kracht als de cao is afgesloten. De volgende onderhandelingsronde zal in november plaatsvinden.

Cao-commissieleden gezocht
We zijn nog steeds op zoek naar leden die mee willen praten over de arbeidsvoorwaarden in deze sector. We zoeken daarom leden die ongeveer 2-3 keer per jaar bijeen willen komen om te praten over de voortgang rondom de cao, het pensioenfonds, het sociaal fonds en andere belangrijke onderwerpen. Wil je meer weten? Mail dan naar mij.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben stuur deze dan naar mijn mailadres.

Jacqueline Kraan
Bestuurder
M: 06-51602048
E: j.kraan@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid