Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stand van zaken AFP

Zoals jullie weten hebben we na de ledenvergaderingen op 15 november de directie AFP een Ultimatum gestuurd. Inmiddels heeft de directie daar door middel van bericht op Intranet jullie over geïnformeerd.

Als vakbonden verstuur je een ultimatum niet zomaar. Dit gebeurt wanneer verder onderhandelen geen zin meer heeft. Vakbonden hebben tot twee keer toe een eindbod van AFP ontvangen en dit is twee keer (bijna) unaniem door alle vakbondsleden van FNV en CNV afgewezen. In een ultimatum val je terug op de startpositie, namelijk de eerste voorstellenbrief. Vandaar dat dit ook in het ultimatum is opgenomen.

In het bericht op intranet geeft jullie werkgever een aantal feitelijke onjuistheden weer, zeker wat betreft de inflatiecijfers. Was deze eind september 1,88%, eind oktober was dit opgelopen naar 2,1% en een verdere stijging (zeker met de komende BTW verhoging) is te verwachten. Met het loonbod van de directie leveren jullie dus koopkracht in!

Kijken we naar de productie van AFP in 2017 en 2018, dan was dit een zeer succesvol jaar. Voor AFP misschien wel het meest succesvolle jaar ooit. Dat er geïnvesteerd wordt is natuurlijk altijd goed, maar een investering terug verdienen op de loonkosten is niet de manier om je werknemers te waarderen. Voor 2018 ligt de feitelijke productie zeker niet lager dan voorgaande jaren en is er nog steeds sprake van WINST bij AFP.

Daarnaast hebben we tijdens de gesprekken meermaals aangeven, dat jullie directie werk moet maken van het wantrouwen waarvan binnen de organisatie sprake is. Enkel een kopje koffie drinken met werknemers is daar niet de oplossing voor.

Tijdens de ledenvergaderingen is er door werknemers aangegeven, dat er sprake is van dreigend leidinggeven, de uitspraak “ze hebben geen greintje fatsoen” is een sprekend voorbeeld.

Vakbonden bereiden acties voor bij AFP

De directie heeft aangeven niet op het ultimatum van FNV en CNV in te gaan. Dit betekent dat we ons aan het voorbereiden zijn op verschillende vormen van acties.

We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om in je eigentijd met je werkgever over de situatie bij AFP te praten. Je bent dan ook niet verplicht om daar aan mee te doen. Daarnaast roepen we je ook op om geen overwerk meer te doen zodat we op deze manier al een eerste signaal geven aan jullie werkgever.

Voor de volledige nieuwsbrief verwijs ik jullie naar de bijlage.

Namens Marcel Brinkman,

Job Marskamp
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 23 90 98 65
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid