Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

AFP investeert in machines, niet in medewerkers

Onderhandelingen voor nieuwe cao mislukt. Na een drietal onderhandelingsrondes en nog een ingelast telefonisch overleg afgelopen vrijdag, hebben we moeten concluderen dat we op dit moment geen akkoord zullen bereiken met AFP over een nieuwe cao.

Het gat met wat wij willen en wat jullie werkgever wil geven is levensgroot. We hebben inmiddels van AFP een eindbod ontvangen, wat jullie in de bijlage bij deze brief terugvinden.

Eindbod

Zoals jullie kunnen lezen staat er bedroevend weinig in het eindbod, eigenlijk is er alleen sprake van een loonbod. Wat wordt de medewerkers van AFP geboden:

- Looptijd van 24 maanden, van 1 april 2018 t/m 31 maart 2020.
- 1,8 % loonsverhoging per 1 april 2018 en 2,2% loonsverhoging per 1 april 2019.

Was dat het dan? Ja, eigenlijk wel. Er is ons medegedeeld dat andere dingen mogelijk zijn, zolang dit niet kostenverhogend is. Zelf een voorstel voor Duurzaam Inzetbaarheid heeft het niet gehaald in het eindbod.

Zeer teleurstellend

Voor ons is deze gang van zaken zeer teleurstellend. Met een inflatie boven de 2%, enorme werkdruk op de vloer en een groeiende economie en een maatschappelijk roep om hogere lonen, vinden wij het loonbod dat door AFP wordt gedaan niet realistisch en er spreekt zeker geen waardering uit richting de medewerkers die iedere dag weer hard werken om alle producten de deur uit te krijgen en geld in het laatje te brengen voor directie en aandeelhouders. Sterker nog: AFP blijft herhalen dat medewerkers veel meer eigen verantwoordelijk moeten nemen, dat er veel te veel een ‘zorg’cultuur is binnen het bedrijf. Iets waar wij ons zeker niet in herkennen. Wij zullen dit eindbod daarom uiteraard met een negatief stemadvies aan jullie voorleggen.

Ledenvergaderingen/Actievergaderingen

Wij nodigen alle leden dan ook uit voor de ledenvergaderingen op dinsdag 9 oktober 2018 (let op: dit is dus een andere datum dan eerder gecommuniceerd!). In de uitnodiging (zie bijlage) vind je alle tijden en de locatie. Hier brengen we het eindbod van AFP in stemming en lichten we dit uiteraard toe.

Mochten jullie het eindbod afstemmen, zullen we meteen overgaan tot een actievergadering, de zogeheten driekwartvergadering. Dit houdt in dat driekwart van de aanwezige leden in moet stemmen met het starten van een actietraject. Als driekwart van de aanwezige leden hier daadwerkelijk achter staat, zullen we een actiecomité opzetten dat gaat nadenken over welke acties we kunnen ondernemen. Dit kan heel klein zijn (denk bijv. aan een petitie of iets in de pers), maar ook groter met als uiterste middel het neerleggen van het werk.

Aanwezigheid van groot belang!

Op 9 oktober zullen we dit uitgebreid met elkaar bespreken, het is dus van zeer groot belang dat alle leden hierbij aanwezig zijn. Wat ons betreft is het tijd om AFP te laten zien dat wij deze gang van zaken niet over ons kant laten gaan en dat we bereid zijn om te strijden voor onze eisen. Op wat voor manier dan ook. Op een gegeven moment is de maat vol!

Tot 9 oktober!

Job Marskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 23 90 98 65
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Marcel Brinkman
Kaderlid CNV Vakmensen

Karin Boelens en Ed Papot
FNV Procesindustrie

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid