Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Een blijvend appèl aan de kracht van mensen
Sector Metalektro - Nieuws

Grote opkomst van metaalwerknemers

Ruim 3.500 metaalwerknemers zijn vandaag in actie gekomen voor een nieuwe cao in de metaalsector. De opkomst tijdens actiebijeenkomsten in Rotterdam, Nijmegen, Hoogezand en Heerhugowaard is boven verwachting.

In Rotterdam meldden zich vanmorgen tegen de 2.500 metaalwerknemers van bedrijven uit de regio. Het gaat om werknemers van onder andere Heerema, FN Steel, IHC, Keppel Verolme, Brussh, Cofely, Croon, Wolter Dros, Harsco, Bis, Bosch Tevopharm, Koni, Fokker, Lift-bedrijven, Alutech en Draka. De actievoerders houden een stakingsmars over de Erasmusbrug. Tijdens de daaropvolgende manifestatie op het Willemsplein worden ze toegesproken door verschillende vakbondsvertegenwoordigers. Namens CNV Vakmensen voert Peter de Jong het woord, onderhandelaar voor de cao metalektro.

Andere bijeenkomsten

In Hoogezand overtreft de opkomst vanochtend alle verwachtingen. Ongeveer 800 metaalwerknemers uit de regio meldden zich bij op het actieterrein in Foxhol. Verder is er nog een manifestatie in Nijmegen, waar ongeveer 200 actievoerders op afkwamen. Daar worden de actievoerders onder meer toegesproken door Marco Hietkamp, CNV-onderhandelaar voor de metaaltechniek. Bij het bedrijf Assa Abloy in Heerhugowaard gingen ongeveer 25 werknemers in staking.

Metaaltechniek

De werkgevers in de metaaltechniek hebben inmiddels hun eindbod ingetrokken. Maar volgens onderhandelaar Hietkamp is hervatting van het cao-overleg “alleen zinvol als er een reëel perspectief is op overeenstemming. Daarom zullen de vakbonden de acties voortzetten totdat er daadwerkelijk een akkoord is.”

Metalektro

Bij de werkgevers in de metalektro is intussen nog geen enkele beweging waargenomen. “Het blijft oorverdovend stil”, constateert onderhandelaar De Jong.

Loon, werktijden en scholing

CNV Vakmensen wil in de nieuwe metaal-cao’s afspraken maken over een goede loonsverhoging, meer inspraak van werknemers over hun werktijden en meer ruimte voor scholing.

Lees meer over de acties >

Metaalacties Rotterdam

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan