Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

Volop acties in de metaal

Na Scania (maandag), Polynorm (dinsdag) en Thales (woensdag) zijn er ook vandaag en morgen weer volop acties in de metaal. Steeds meer metaalwerknemers laten merken dat ze snel een nieuwe cao willen. Het gaat om de cao’s metaaltechniek en metalektro, die in totaal voor ruim 400.000 mensen van toepassing is.

Vanochtend is een 48-uursstaking begonnen bij Assa Abloy (Heerhugowaard), FN Steel (Alblasserdam) en Heerema (Zwijndrecht). Morgen zijn er regionale manifestaties in Rotterdam, Nijmegen en Foxhol.

Rotterdam

In Rotterdam verzamelen metaalwerknemers uit de regio zich vrijdagochtend vanaf 8.00 uur op het Handelsplein. Vandaar gaan de werknemers in een stakingsmars over de Erasmusbrug. Daarna is er tot 12.00 uur een manifestatie op het Willemsplein, met toespraken van vakbondsvertegenwoordigers. Namens CNV Vakmensen voert Peter de Jong het woord, onderhandelaar voor de cao metalektro. De bonden verwachten een grote opkomst van zo’n 1.500 actievoerders. Het gaat om werknemers van onder andere Heerema, FN Steel, IHC, Keppel Verolme, Brussh, Cofely, Croon, Wolter Dros, Harsco, Bis, Bosch Tevopharm, Koni, Fokker, Lift-bedrijven, Alutech en Draka.

Nijmegen

In Nijmegen komen vrijdagochtend vanaf 7.00 uur metaalwerknemers naar het Goffertpark. Daar is ’s ochtends een manifestatie, die tot 10.00 uur duurt. Namens CNV Vakmensen voert daar Marco Hietkamp het woord, onderhandelaar voor de cao metaaltechniek.

Foxhol

Vanuit de omgeving van Hoogezand verzamelen zich vrijdagochtend vanaf 6.00 uur metaalwerknemers voor een protestbijeenkomst aan de Scheepswervenweg in Foxhol. De bijeenkomst duurt tot 11.00 uur.

Metaaltechniek

De werkgevers in de metaaltechniek hebben inmiddels hun eindbod ingetrokken. Maar volgens onderhandelaar Hietkamp is hervatting van het cao-overleg “alleen zinvol als er een reëel perspectief is op overeenstemming. Daarom zullen de vakbonden de acties voortzetten totdat er daadwerkelijk een akkoord is.”

Metalektro

Bij de werkgevers in de metalektro is intussen nog geen enkele beweging waargenomen. “Het blijft oorverdovend stil”, constateert onderhandelaar De Jong.

Loon, werktijden en scholing

CNV Vakmensen wil in de nieuwe metaal-cao’s afspraken maken over een goede loonsverhoging, meer inspraak van werknemers over hun werktijden en meer ruimte voor scholing.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid