Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

Uitnodiging metaal-werkgevers is onvoldoende

Op de valreep hebben de werkgevers in de metalektro en de metaaltechniek met een brief gereageerd op het verstrijken van de ultimatums van CNV Vakmensen. De werkgevers nodigen de bonden uit om weer te gaan onderhandelen over een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers) en metaaltechniek (330.000 werknemers), maar dan zonder voorwaarden vooraf. "De brieven komen helaas op geen enkele manier tegemoet aan onze eisen voor een goede cao. We kunnen hier dus niet op ingaan", is de reactie van CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek).

"Het lijkt mooi, maar het is allemaal voor de bühne", stellen de CNV-onderhandelaars. "De werkgevers willen vooral uitstralen dat ze bereid zijn om te praten, maar gaan opnieuw inhoudelijk totaal niet in op de punten die voor ons belangrijk zijn in de nieuwe cao. Ze willen weer gaan onderhandelen, zonder voorwaarden vooraf. Dat is in deze fase geen optie meer. We hebben inmiddels al maanden met elkaar om de tafel gezeten, zonder resultaat. We hebben nu onze eisen op tafel gelegd. Laat de werkgevers daar eerst maar eens inhoudelijk op reageren."

De bal ligt dus bij de werkgevers, vinden de CNV-onderhandelaars. Met een manifestatie, morgen in Zoetermeer en bij metaalbedrijven in het noorden van het land, willen de vakbonden dat nog eens onderstrepen. "Deze manifestatie is nog maar het begin, na de zomer zullen we op grote schaal acties organiseren, maar dan voor de poorten van de bedrijven."

Metaal-manifestatie, vrijdag 21 juni, Zoetermeer

De manifestatie in Zoetermeer, waar ruim duizend metaal-werknemers worden verwacht, start om 10.30 uur, bij het gebouw van UNETO-VNI (werkgevers metaaltechniek, Bredewater 22). Rond 11.00 uur vertrekken de actievoerders richting FME-CWM (werkgevers metalektro, Boerhavelaan 40), waar de manifestatie wordt vervolgd met toespraken door vakbondsonderhandelaars, o.a. Peter de Jong en Marco Hietkamp. 

Acties in Noord-Nederland

Bij een groot aantal metalektro-bedrijven in Noord-Nederland zijn er morgen ook manifestaties en wordt het werk een deel van de dag stilgelegd. Bijvoorbeeld bij Draka (Emmen, Delfzijl), Honeywell (Emmen), Shipdock (Harlingen), Fokker (Hoogeveen), Groningen Shipyard (Waterhuizen), Centraalstaal (Groningen).

Metalektro (150.000 werknemers)

De onderhandelingen over een nieuwe cao metalektro werden op 28 mei afgebroken, nadat werkgeversorganisatie FME-CWM na vier onderhandelingsrondes een teleurstellend cao-bod op tafel had gelegd. De CNV-kaderleden hebben dit bod unaniem afgewezen. CNV Vakmensen wil een goede metalektro-cao, met meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid en het behoud van vakmanschap. En een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren, en de invloed van vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen.

Metaaltechniek (330.000 werknemers)

De cao metaaltechniek is al per 1 mei verlopen. Zeven onderhandelingsrondes hebben nog geen nieuwe cao opgeleverd. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging.

Meer informatie over het cao-overleg is te vinden op:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid