Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

Staking bij Prins Dokkum gaat 4e dag in

De staking bij Prins Dokkum gaat vandaag de vierde dag in. De werknemers hebben zich vanmorgen om 06.00 uur weer verzameld bij het actiecentrum, Hotel Van der Meer in Dokkum. "De mensen zijn vastberaden", zegt Frans Strolenberg van CNV Vakmensen. "We blijven knokken voor het behoud van de fabriek. En als dat echt niet mogelijk is, dan moet er een veel beter sociaal plan komen."

Saferoad, het Noorse moederbedrijf van Prins Dokkum, wil de vestiging eind juni sluiten en de productie van vangrails verplaatsen naar Polen en Duitsland. "Nergens voor nodig", vindt Strolenberg. "Prins Dokkum is een winstgevend bedrijf en presteert binnen Saferoad bovengemiddeld. De Noren helpen een goed draaiend bedrijf om zeep. De werknemers zijn hier terecht ontzettend kwaad over."

Geen goed sociaal plan

Een goed sociaal plan voor de 34 werknemers is er niet. De directie van Prins Dokkum wil de werknemers gedurende drie maanden een aanvulling op de WW geven. "Dat is ongehoord", vindt Strolenberg. "Saferoad is een miljoenenbedrijf. Als ze dan toch zonodig van Dokkum af willen, dan hoort daar een normale ontslagvergoeding bij. De meesten werken hier vele tientallen jaren, die kun je toch niet met een paar honderd euro naar huis sturen!?"

Eerder aanbod weer ingetrokken

Saillant detail is dat de directie een eerder aanbod (een aanvulling van vijftien maanden op de WW-uitkering) inmiddels weer heeft ingetrokken. "Uit narrigheid over de staking", denkt Strolenberg. "We hebben gezegd dat ook die aanvulling van vijftien maanden veel en veel te weinig is. De directie was daar kennelijk zo boos over, dat we nu weer op drie maanden zitten."

De nukkige opstelling van de directie doet de zaak geen goed, vindt Strolenberg. "De directie roept dat de staking onrechtmatig is - wat niet zo is - en wil de vakbonden aansprakelijk stellen voor de schade. En intussen wordt er flink op de man gespeeld. Stakende werknemers worden op het matje geroepen en krijgen officiële waarschuwingen. Dit kan niet, onze juristen zitten hier bovenop."

Volgende week staat een gesprek gepland met de directie. Strolenberg: "Hopelijk lukt het dan om uit deze patstelling te komen. De directie zal echt over de brug moeten komen; wij gaan door zolang dat nodig is."

Partners voeren ludieke acties

Intussen laten ook de partners van de werknemers, onder leiding van Gerda Vis, stevig van zich horen. Strolenberg: "Ze staan vierkant achter hun mannen. Ze hebben een petitie aangeboden aan de directie, handtekeningen verzameld en naar Noorwegen gestuurd en de Noorse directie bestookt met e-mails."

Komende vrijdagmiddag - op de Internationale Vrouwendag - houden de vrouwen vanaf 16.30 uur een ludieke actie bij de toegangspoort van Prins Dokkum. Ze roepen de vrouwen van Dokkum op om ook te komen. De vrouwen hangen dan tulpen aan het hek en willen de directie van Prins Dokkum en Saferoad een petitie aanbieden, waarin ze wijzen op de teksten uit het handboek van het bedrijf: respect, zorg om en investeren in mensen, verantwoordelijkheid.

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel (waar Dokkum onder valt) en PvdA-kamerlid Lutz Jacobi zullen bij deze actie aanwezig zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid