Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

Overleg bij Prins Dokkum levert niets op

Het overleg met de directie van Prins Dokkum heeft vandaag niets opgeleverd. De directie houdt vast aan sluiting van de fabriek en heeft een eerder aanbod voor een sociaal plan opnieuw op tafel gelegd. "Een opgewarmd prakje. De werknemers hebben het vanmiddag meteen massaal afgewezen", meldt onderhandelaar Frans Strolenberg van CNV Vakmensen.

De directie had de vakbonden vanochtend uitgenodigd, in een poging om de patstelling te doorbreken. Zonder resultaat, meldt Strolenberg: "De directie heeft vooral een eerder aanbod voor een sociaal plan herhaald: 15 maanden aanvulling op de WW en 2.000 euro voor scholing. De mensen hebben het vanmiddag allemaal afgewezen. Dat betekent dat we de mouwen opstropen en doorgaan met onze acties."  

Rare afspraken  

Wat de 34 werknemers volgens de CNV-onderhandelaar vooral dwarszit, is het gevoel dat een goed draaiend bedrijf om zeep wordt geholpen. "De directie heeft op geen enkele manier kunnen aantonen waarom de fabriek dicht moet. We weten dat Prins Dokkum binnen Saferoad bovengemiddeld presteert. Maar bij de overname in 2010 door Saferoad is iets vreemds gebeurd. Er zijn toen hele rare afspraken gemaakt. Eigenlijk heeft Prins Dokkum zichzelf toen gekocht: de lening en de rente drukken namelijk op de eigen begroting - niet op die van Saferoad. Machines die weinig waard waren, zijn toen voor miljoenen euro's in de boeken gezet - dat betekent hoge afschrijvingskosten voor Prins Dokkum. Ieder jaar gaat er een fee van ruim een half miljoen euro naar Noorwegen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, krijg je het sterke vermoeden dat die overname in 2010 een doelbewuste poging was om Prins Dokkum uiteindelijk kapot te maken en de klanten te pikken. Zo voelen de mensen dat hier ook en daar zijn ze ontzettend kwaad over."  

Garantstelling

Strolenberg wijst op de jaarstukken van Saferoad, waarin staat dat de Noorse moedermaatschappij garant staat voor alle rechtshandelingen. "Dat betekent dat Saferoad ook garant moet staan voor de gevolgen van het ontslag van de werknemers. Maar daar wil Saferoad niet van weten: ze vinden dat de garantstelling niet geldt voor een sociaal plan."  

Werkonderbreking  

De personeelsvertegenwoordiging zal woensdag 13 maart negatief advies uitbrengen over de sluitingsplannen. 's Ochtends is er een werkonderbreking. Strolenberg: "Dan gaan we met elkaar de strategie bespreken. Ons doel is behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. Wij zien kansen voor Prins Dokkum en wij leggen ons er gewoon niet bij neer dat het eind juni over en uit is. Maar door de harde opstelling van Saferoad en de directie is het echt een lastige situatie - we zijn in de loopgraven beland. Dreigementen van de directie dat de stakingen tot een faillissement zullen leiden, zijn alleen maar olie op het vuur. De werknemers zijn daar laaiend over."

Achtergrond  

Saferoad, het Noorse moederbedrijf van Prins Dokkum, wil de vestiging eind juni sluiten en de productie van vangrails verplaatsen naar Polen en Duitsland. Een goed sociaal plan voor de 34 werknemers is er niet. CNV Vakmensen verzet zich tegen de sluiting. En als er toch ontslagen vallen, dan moet er een fatsoenlijk sociaal plan zijn, met een goede ontslagvergoeding. De meeste werknemers werken vele tientallen jaren bij het bedrijf.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid