Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

FNV en CNV flyeren bij Shell voor stakingsbijeenkomst Metaal in Rotterdam

FNV Metaal en CNV Vakmensen houden morgen een poortactie bij Shell Pernis (ochtend) en Moerdijk (middag) om werknemers uit de metaalsectoren, werkzaam bij Shell, op te roepen de stakingsbijeenkomst in het Maasgebouw in Rotterdam op 29 mei bij te wonen. Het betreft een regionale stakingsbijeenkomst voor de regio Groot Rotterdam, Zeeland en West Brabant. De werkgevers hebben eind vorige week de ultimatums van de bonden in zowel de grootmetaal als de kleinmetaal afgewezen.

Wie: Kaderleden FNV Metaal- en CNV Vakmensen
Wat: Stakingsoproep voor 29 mei cao Metalektro (grootmetaal) en Metaal en Techniek (kleinmetaal)
Waar: Shell Pernis, poort 1A; Shell Moerdijk, poort 1,2,3
Wanneer: 21 mei:  Pernis: 06.30 – 7.30 uur uur; Moerdijk: 15.00 – 16.30 uur

FNV Metaal bestuurder Jan Meeder: “We roepen alle werknemers in de Metaal & Techniek (kleinmetaal)  en Metalektro (grootmetaal) op om vrijdag 29 mei 2015 het werk neer te leggen. De staking begint vrijdagochtend 29 mei om 06.00 uur en duurt tot zaterdagochtend 30 mei 07.00 uur. CNV Vakmensen bestuurder Loes Bezemer-Videler vult aan: “We komen in actie tegen de afbraakvoorstellen van de werkgevers. Wij willen een sector die investeert in zijn mensen; waarin werknemers respect krijgen voor hun vakmanschap en niet alleen worden gezien als kostenpost. Want werknemers zijn geen machines die je zomaar aan en uit kan zetten!”

Bezemer-Videler en Meeder: "FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben bij beide cao's de afgelopen onderhandelingen steeds opnieuw openingen geboden. Als reactie hebben de werkgevers tot tweemaal toe de deur in ons gezicht dicht gegooid. Zeer matige voorstellen en eenzijdige verslechteringen op het gebied van loon, ontzie maatregelen, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van mensen. Voor onze leden onacceptabel!"

Waar gaat het over?

Metalektro Cao breekpunten:
• Te laag loonbod; werkgevers bieden 1,5% loonsverhoging per jaar, en dan pas op 1 oktober 2015 en 1 oktober 2016. Wij vragen 3% met een minimum van € 900,- per jaar.
• Van werkgevers moet alles flex en soepel: “Komen en gaan wanneer de baas fluit.”
• Werkgevers willen, zonder bemoeienis van vakbonden, op het bedrijf kunnen afwijken of zelfs afzien van je loonsverhoging.
• Werkgevers weigeren meer zeggenschap voor werknemers over roosters en vrije tijd, zodat bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek mogelijk is.
• Werkgevers willen alle regelingen voor werknemers van 55 jaar en ouder verslechteren. De leeftijdsgrens voor onder andere verplichting tot consignatie, werken in ploegen, overwerk en karweiwerk schuift op naar 57 jaar.

Metaal en techniek Cao breekpunten:
• Te laag loonbod; werkgevers bieden omgerekend 1,12% loonsverhoging per jaar. Wij vragen 3% met een minimum van € 900,-.
• Seniorendagen verslechteren. Werkgevers willen de seniorendagen met 55 jaar laten ingaan, nu is dat 50 jaar. Ook willen ze het aantal dagen flink verlagen. Dit kan betekenen dat je in je werkzame leven 38,5 vrije dagen misloopt!
• Werkgevers willen niets afspreken of verbeteren op het gebied van werktijd, zoals zeggenschap over ATV, roosters, reistijd bij karweiwerk en consignatie.

Breekpunten beide Cao’s:
• Geen reparatie WW. De WW wordt vanaf 2016 verlaagd van 38 naar 24 maanden en je bouwt langzamer WW-recht op. Dit kan alleen in de cao gerepareerd worden. Werkgevers weigeren dit.
• Jongeren horen te worden betaald op basis van functie en ervaring, niet op leeftijd. Werkgevers weigeren verbeteringen of afschaffing van de jeugdloonschalen.
• Werkgevers weigeren het fiscale voordeel voor vakbondscontributie vast te leggen als onderdeel van de werkkostenregeling.
• Werknemers horen, zeker in deze tijd, zeggenschap te hebben over hun eigen ontwikkeling. Een persoonlijk opleidingsbudget wijzen werkgevers af.

In de branche Metaal & Techniek (kleinmetaal) werken ongeveer 285.000 vakmensen. Zij werken in de installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud & zilvernijverheid.
In de Metalektro (grootmetaal ) werken zo’n 140.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer.

Meer informatie:
Jan Meeder, FNV Metaal bestuurder. Tel: 06 5161 0354
Loes Bezemer-Videler, CNV Vakmensen bestuurder. Tel.: 06 3000 3607
Hans Walthie, FNV Metaal persvoorlichter. Tel: 06 532 974 49
Gijs Dupont, CNV Vakmensen woordvoerder. Tel: 06 41 22 59 52

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid