Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

Estafette-stakingen in de metaal gaan door

De estafette-stakingen in de metaal verplaatsen zich over het land. Vrijdag 4 oktober komen opnieuw honderden werknemers in actie, op verschillende locaties in Friesland, Drenthe en Zuid-Holland. Maandag 7 oktober nemen werknemers van andere bedrijven de actie-fakkel over.

De werknemers voeren actie voor een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers) en de cao metaaltechniek (330.000). Op dit moment zit er nog geen enkel schot in de vastgelopen onderhandelingen over deze twee metaal-cao's.

CNV Vakmensen verzet zich tegen verslechteringen van de cao en wil graag kwalitatief goede cao's, waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan. De werkgevers koersen vooral aan op meer verslechteringen, meer flexibiliteit en een beperkte loonsverhoging.  

Metalektro: uitnodiging werkgevers afgewezen  

Een uitnodiging van de werkgevers in de metalektro om weer te gaan onderhandelen hebben de vakbonden deze week unaniem afgewezen. "Het lijkt mooi, zo'n uitnodiging", reageert Peter de Jong, onderhandelaar van CNV Vakmensen (metalektro). "Maar er is één groot probleem. De werkgevers gaan helemaal niet in op de eisen die wij in ons ultimatum hebben gesteld. Het lijkt erop alsof de werkgevers weer helemaal bij nul willen beginnen. Dat kan natuurlijk niet. We hebben al vier keer met elkaar rond de tafel gezeten, tevergeefs, we hebben ledenraadplegingen gehouden, we hebben een ultimatum gesteld met daarin concrete onderwerpen voor een nieuwe cao. En daarvoor voeren we nu actie. Die hebben maar één doel: de werkgevers naar de onderhandelingstafel krijgen, om akkoord te gaan met onze voorwaarden voor een nieuwe cao. Maar voordat het zover is, zullen de werkgevers eerst op de inhoud moeten reageren."  

Metaaltechniek: oproep aan werkgevers  

"Het is van de gekke dat we al sinds 1 mei zonder cao zitten", vindt Marco Hietkamp, onderhandelaar van CNV Vakmensen voor de metaaltechniek. "Er liggen grote uitdagingen in de sector: er is een groeiend tekort aan vakmensen in de metaal, we willen graag verder met het Techniekpact en met projecten op het gebied van werkgelegenheid. Dat ligt nu allemaal stil. We roepen de werkgevers daarom op om zo snel mogelijk weer terug naar de cao-tafel te gaan. Wij vragen echt geen gekke dingen."  

Stakingsacties op vrijdag 4 oktober  

Op vrijdag 4 oktober leggen honderden werknemers (onder meer van de Ardagh Group) het werk neer in de omgeving van:

 • Leeuwarden (actiebijeenkomst in Tivoli, Huizumerweg 59, vanaf 6.00 uur)
 • Hoogeveen (actiebijeenkomst in De Tamboer, Hoofdstraat 17, vanaf 8.00 uur)
 • Krimpen a/d IJssel (actiebijeenkomst in de Stormpolder, Industrieweg 2, vanaf 7.00 uur)

Stakingsacties op maandag 7 oktober  

Op maandag 7 oktober staken onder meer werknemers van Fokker. Actiebijeenkomsten zijn er in:

 • Papendrecht (actiebijeenkomst van Fokker-werknemers, Industrieweg 3, vanaf 10.00 uur)
 • Alblasserdam (actiebijeenkomst in Landvast, Haven 4, vanaf 7.00 uur)
 • Doetinchem (actiebijeenkomst, Ing. Visstraat 1, vanaf 6.30 uur)

Metalektro (150.000 werknemers)  

De cao metalektro is per 1 juli 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Bijvoorbeeld voor 55-plussers (zij moeten ook verplicht kunnen worden tot overwerk), voor BBL-leerlingen (geen baangarantie meer), voor werknemers met een beperking (zij lopen het risico op een lager salaris). Ook willen de werkgevers het hoger personeel uitsluiten van de cao. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013.  

Metaaltechniek (330.000 werknemers)  

De cao metaaltechniek is per 1 mei 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers willen de cao verslechteren, geen gelijk loon voor gelijk werk uitbetalen (aan ingeleende werknemers) en afschaffing van de leeftijdsdagen. Bovendien willen ze de werknemers eind 2014 een loonsverhoging van 1 procent geven. CNV Vakmensen vindt dat te laag gezien de inflatie en het feit dat de werknemers begin 2013 de laatste loonsverhoging hebben gekregen.

Lees meer over het cao-conflict >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid